"Skajlajn Belgrejd" na mestu bivšeg saveznog MUP-a

RTS 26.01.2017 13:18
"Skajlajn Belgrejd" na mestu bivšeg saveznog MUP-a


Poslovno-stambeni objekat "Skajlajn Belgrejd" će biti izgrađen u centru grada, na mestu nekadašnjeg saveznog MUP-a, u Ulici kneza Miloša. U planu su tri kule, a gradnja bi trebalo da počne u avgustu ili u septembru.Vrednost projekta u Ulici kneza Miloša, investitora izraelske kompanije "AFI Jurop", jeste 200 miliona evra.Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je da će izgradnja 68.000 kvadrata u okviru projekta "Skajlajn" dati novi impuls razvoju građevinske industrije i podstaknuti privredu otvaranjem novih radnih mesta.

Kako je rekao, projekat je simbol svega što je urađeno u gradu u prethodne tri godine i dokaz potpune promene ponašanja sadašnje gradske vlasti u odnosu na prethodnu.

"Ta lokacija je 20 godina bila zapuštena, niko se nije njome bavio. Mi smo sa investitorima našli rešenje, a ovakvi projekti su važni za razvoj grada i pokazuju da su Beograd i Srbija na putu oporavka i da vraćamo poverenje investitora u našu zemlju", rekao je Mali.

Podsetivši na to da je prvobitna ideja bila da se na tom mestu izgradi tržni centar, ali da su građani sugerisali da bi ti bilo loše rešenje koje bi izazvalo gužve u saobraćaju, Mali je istakao da su nadležni poslušali sugrađane i odustali od takve ideje.

Gradonačelnik je dodao i da se ove godine očekuje završetak projekta rekonstrukcije Ulice kneza Miloša, koja će imati po tri trake u oba smera, sa podzemnim parkingom.

Izvršni direktor projekta Adir el Al je naznačio da se vrednost projekta procenjuje na oko 200 miliona evra, a da će značajan deo sredstava biti reinvestiran kroz zapošljavanje niza dobavljača, izvođača radova, dizajnera, projektanata.

On je poručio da je kompanija "AFI Jurop", koja je investirala u gradnju "Erport sitija" i "Central gardena" u Beogradu, posvećena investicijama u Srbiji."To je dokaz da glasamo za ovu zemlju i da nameravamo da reinvestiramo u srpsku ekonomiju. Verujemo u srpsku ekonomiju i bili smo jedan od prvih stranih investitora koji su ovde ulagali", podvukao je El Al.

Kako je dodao, objekat će se nalaziti na prestižnoj lokaciji – na ulasku u Beograd, na raskrnici Kneza Miloša i auto-puta E-75, te očekuje da "Skajlajn Belgrejd" bude novo obeležje Beograda.

Upitan o ceni stanova, El Al je rekao da se to još ne zna, ali da će verovatno biti u visini cene kvadrata u komplesku "Central garden", gde je prosečna cena kvadrata 2.150 evra.

Kompleks će biti izgrađen u dve faze, a završetak gradnje se očekuje za četiri do pet godinaU okviru projekta je predviđena izgradnja 34.000 kvadratnih metara stambenog prostora i 30.000 kvadrata poslovnog prostora, a u planu je i izgradnja 4.000 kvadrata za maloprodajni prostor.

Pored gradnje kompleksa u Ulici kneza Miloša, park kod mosta Gazela će biti preuređen u zelenu oazu.

Prema rečima arhitekte Ami Mura, biće izgrađene tri kule: jedna poslovna i dve stambene, koje će biti povezane. U planu je i podzemni parking od 900 mesta.

"Ovo će biti, kako mi to zovemo, zeleni projekat izgrađen od vrhunskih materijala, po standardima zelene gradnje gde će biti veoma uzbudljivo i gde ćemo na novi način moći da živimo, radimo, jedemo, uživamo", kaže Ami Mur.

U prizemlju kula će biti maloprodajni prostor, a one će biti građene u skladu sa principima zelene ekonomije.

Izraelska kompanija "Plaza centri" kupila je tu lokaciju 2008. godine za 28 miliona evra. Svečano otvaranje hotela i tržnog centra bilo je planirano za decembar 2010. Međutim, dozvolu za gradnju nisu dobili, a lokaciju su prošle godine prodali za 12 miliona evra.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak