Britanija u klinču 'bregzita'

Novosti 25.01.2017 11:58
Britanija u klinču 'bregzita'


Oprečne izjave iz Dauning strita posle uslovljavanja izlaska iz eu odlukom parlamenta. Premijerka Tereza Mej za napuštanje Unije bez obzira na stav Vrhovnog sudaLONDON će, uprkos odluci Vrhovnog suda po kojoj vlada ne može da započne dvogodišnje razgovore o “bregzitu” bez saglasnosti parlamenta, pokrenuti proceduru istupanja Velike Britanije iz Evropske unije do kraja marta - obećava se iz kancelarije britanske premijerke Tereze Mej. Vlada će aktivirati član 50 Lisabonskog ugovora (koji reguliše izlazak članice iz Unije) da bi ostvarila cilj za koji su Britanci glasali na referendumu pre pola godine, a to je - napuštanje EU.

Ostaje nejasno da li će vlada uspeti da dobije saglasnost parlamenta pre kraja marta, za kada je premijerka najavila znak za start “bregzita” i šta će se dogoditi ako toga ne bude.

Ovakav stav Dauning strita broj 10 iznenadio je sve, budući da je odluka Vrhovnog suda Velike Britanije nedvosmislena. Takva presuda, doneta je sa osam glasova za i tri protiv. Državni pravobranilac Džeremi Rajt tvrdi da će, Vlada Velike Britanije, morati da se povinuje sudskoj odluci. Vrhovni sud je istovremeno jednoglasno presudio da nema potrebe da se o “bregzitu” konsultuju Škotska, Vels i Severna Irska.

U izjavama premijerke Mej se spaja nespojivo: Ona, naime, tvrdi da će realizovati plebiscitarno opredeljenje Britanaca, a istovremeno poručuje da će poštovati opredeljenje Vrhovnog suda!

- Poštujemo odluku Vrhovnog suda i uskoro ćemo ih obavestiti o našim sledećim koracima - navodi se u saopštenju vlade, kojoj je sada posle odluke suda, neophodna podrška parlamenta da bi mogla da krene u formalni postupak izlaska iz Unije. - Naravno, vlada je razočarana ishodom, ali će poštovati odluku koja joj vezuje ruke i, naravno, učiniti sve što je potrebno kako bi je, kad-tad, ipak, primenila.

Velika Britanija je nedvosmisleno nagovestila da će se zalagati za čvrst raskid sa EU, koji će verovatno obuhvatiti napuštanje jedinstvenog tržišta, najvećeg svetskog bloka za slobodnu trgovinu. Britanija sada traži nove trgovinske partnere širom sveta, ali vladi će biti teško da uskladi zahtev birača za smanjenom imigracijom sa potrebom za novim trgovinskim sporazumima, ocenjuju poznavaoci.

"STRATEGIJA" OD 4,7 MILIJARDI FUNTI

PREMIJERKA Velike Britanije Tereza Mej obećala je da će pomoći nacionalnoj industriji da se razvija i bude konkurentna dok se zemlja bude pripremala za izlazak iz EU. Mej zagovara “modernu industrijsku strategiju”, sa ulaganjima u nauku i istraživanje, obnovu infrastrukture... Vlada će obezbediti finansijsku pomoć za jačanje “pametne energije”, robotike, veštačke inteligencije i tehnologija mobilnih telefona. U tu svrhu obezbediće se dodatnih 4,7 milijardi funti.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak