Vučić 'očitao' brojila

Politika, Jasna Petrović-Stojanović 25.01.2017 11:21
Vučić 'očitao' brojila


Sveti Nikola, rođenje Isusa Hrista, Badnje veče, Sveti Andrej Prvozvani i Nova godina, za Milorada Grčića, v. d direktora EPS-a, bili su glavno osumnjičeni za velike decembarske račune za struju.I tako sve dok se Aleksandar Vučić, premijer Srbije, nije vratio iz Davosa.

Krivica je skliznula s oreola svetaca nakon što se premijer posle Bogojavljenja i Svetog Jovana obratio narodu. Na primedbe građana, svojih potrošača, Grčić je ostao gluv, ali je premijerovu „poslanicu” izgleda dobro shvatio.

Da li je Vučić zaista trebalo da bude vrhovni arbitar i kad je reč o visokim decembarskim računima za struju? I da li je Grčić trebalo da sačeka da mu Vučić kaže da je lično primio 104 primedbe građana na račune za utrošenu električnu energiju? Da nije normalno da oni budu uvećani za 100 i 150 odsto i da se oštećenima vrati novac.

Dok se Vučić nije naljutio, Grčić je velike račune pravdao kraćom obdanicom nego u novembru, decembar ima dan više, pa se više i troši!

Tako je od „bezgrešnog”, EPS postao krivac za  javašluk, jer kako drugačije objasniti da nisu prilikom unošenja podataka o potrošnji uočili da nešto ne štima.

Softver postoji da alarmira na greške, na svako drastično uvećanje računa u odnosu na prethodni mesec. Kako je moguće da je to nekome promaklo? Pri tome, nije to jedina kontrola unutar EPS-a. Računi se proveravaju i pred samo štampanje.

Grčić se javno izvinio građanima uz obećanje da će se greške utvrditi, a odgovorni biti smenjeni već ove nedelje. Ono što Grčić, , neće moći da popravi jeste izgubljeno poverenje građana.

Jer, ko će EPS-u posle ovoga moći da veruje? Pogotovo što ovo nije prvi put. Javnost nikada nije saznala ni ko je bio kriv za ogromne račune u januaru 2014. godine, a prošle su tri godine.

Šta bi, na primer, bilo da se premijer nije pozabavio ovim? Da mu građani nisu pisali?

Ništa.

Baš kao i svaki prethodni put kada su potrošačima stizali veliki računi. Oni bi se žalili distribuciji, a sve bi se završilo po onoj staroj „pas laje – vetar nosi”.

Već juče loptica je s EPS-a počela da se prebacuje na agenciju koja se bavi privremenim zapošljavanjem, a s kojom je ovo javno preduzeće  potpisalo ugovor o očitavanju brojila. Spekuliše se da su možda i oni  krivi.

Čudno je i to što EPS nikada nije očitao manju, nego uvek veću potrošnju, nikada nije oštetio sebe, nego građane. Iako ima dosta kuća i stanova u kojima niko ne boravi i tim građanima su stizali uvećani računi.

Ne mogu njegove glavešine za svoje greške večno da krive druge – agencije kojima poveravaju očitavanja brojila, loše softvere... Možda ovde konačno ima posla i za policiju, tužilaštvo, jer za svaku krađu se odgovara, a smene zbog krađe nisu dovoljna kazna.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak