Zakasnelo očitavanje struje oteralo potrošače u crvenu zonu

Politika 25.01.2017 10:46
Zakasnelo očitavanje struje oteralo potrošače u crvenu zonu


Građani sumnjaju da im struja nije čitana već da je na račun od prethodnog meseca dodata odokativna potrošnja, a u EPS-u tvrde da nemaju povećan broj reklamacijaKoliko su kontradiktorni iznosi na decembarskim računima za struju na koje se građani poslednjih dana žale, potvrđuje i primer dve komšinice s Banovog brda, od kojih jedna živi sama i dobila je decembarski račun veći za 50 odsto u odnosu na novembar, a druga ima petočlanu porodicu i iznos na računu veći joj je za 1.000 dinara.

– Očekivala sam veći račun za struju jer sam slavila Svetog Nikolu. Osim toga, deca nisu išla u školu zbog gripa pa smo dogrevali kuću grejalicama. Inače, imamo kaljevu peć na drva i tako se grejemo. Račun za struju za kuću od 150 kvadrata za decembar iznosi 7.000 dinara, a prethodnog meseca bio je 6.000, priča J. M. koja je, kaže, dobro prošla.

D. Tatalović, komšinica, penzionerka, dobila je račun od 8.800 dinara, iako kuva na plin, loži peć drvima preko dana, a TA peć puni isključivo noću. I tom peći greje samo sobu i kuhinju u kojoj boravi, jer je sama.

– Bojler uključujem svaki treći dan, i to takođe samo noću, a veš-mašinu jednom u dve nedelje, i to noću kada je struja četiri puta jeftinija. Platila sam akontaciju za struju 4.000 dinara, a onda dobila račun od još 4.400 za decembar, što znači 8.800 dinara. Što je previše za mene samu koja baš vodim računa o potrošnji – kaže ona.

Tatalovićeva sumnja da se struja nije ni očitavala, ili i ako jeste da je došlo do greške. Upravo ove sumnje nezvanično potvrđuju i oni iz EPS-a koji su upućeni u ceo problem. Izvor „Politike” iz ovog preduzeća tvrdi da greške ne može biti ukoliko su brojila očitana. Mnogo je veća mogućnost da struja uopšte nije očitavana. A ne da je to rađeno sa zakašnjenjem od pet-šest dana.

U slučaju da potrošnja nije čitana, što nije ništa novo, naš izvor kaže da se onda prepisuje potrošnja iz prethodnog meseca. Pa ako je u novembru očitana struja na 30 dana, a u decembru na 36 ili 40 dana, za tih deset dana se dodaju kilovati kojima se iz zelene zone prelazi u skuplju plavu, ili još skuplju crvenu zonu, pa građani dobijaju uvećane račune. Zato apeluje da treba proveriti kod operatera distributivnog sistema ko im očitava potrošnju, da li taj neko zna to da radi, ili očitavanja uopšte nije ni bilo.

– Garantujem da greške nema ukoliko je brojilo očitano, nego samo ukoliko nije očitano – kategoričan je naš sagovornik, blizak EPS-u.

U EPS-u kažu da do sada nisu imali povećani broj reklamacija građana na račune za decembar 2016, dodajući da grejanje na struju znatno povećava račune za električnu energiju. Tako je dodatnim uključivanjem TA peći tokom dana (kada je tarifa skuplja) moguće povećati račun za čak 25 odsto.

Korišćenje grejalica i uljnih radijatora za grejanje povećava račune za električnu energiju za 25.000 dinara mesečno, dok dogrevanje klima-uređajima košta i više od 11.000 dinara mesečno. Osim toga, svaki stepen niže temperature povećava potrošnju struje za šest odsto u domaćinstvima koja struju koriste za grejanje.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača, naglašava da zbog prethodnih grešaka, ali i netransparentnosti u poslovanju, uopšte ne čudi što građani sumnjaju u iznos na svojim računima.

Zamena postojećih brojila novim s daljinskim očitavanjem sigurno bi rešila ovaj problem, jer novi merni uređaji na koje Srbija čeka deset godina potrošačima nude precizne, umesto približnih računa, kao i mogućnost da skoro svakog trenutka mogu videti koliko košta struja koju troše. Takođe omogućavaju štednju, kontrolu kvaliteta isporučene struje i sprečavaju krađu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak