Vojvodina: Virus gripa ne jenjava

RTV 25.01.2017 10:35
Vojvodina: Virus gripa ne jenjava


Po podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, virus gripa je i dalje na epidemijskom pragu, ali po prognozama lekara, u narednom periodu, taj broj bi trebalo da se smanji. Uprkos tome lekari ukazuju na to da bi i dalje trebalo raditi na prevenciji i jačanju imunitetaPrema rečima epidemiologa, Mioljuba Ristića, broj obolelih među školskom decom se nije smanjio ni tokom raspusta, jer su deca ipak bila u nekoj vrsti kontakta, ali je ukupan broj obolelih u Novom Sadu ipak manji.

"U Novom Sadu, u odnosu na rezultate koje smo dobili tokom prethodne nedelje, broj obolelih je dva do tri puta manji u odnosu na period koji smo registrovali tokom one poslednje nedelje 2016. godine, tako da možemo reći da ako ne tokom ove, već sledeće, odnosno naredne nedelje izaći iz takozvanog epidemijskog praga", kaže dr Ristić.

Najugroženije grupe su pacijenti stariji od 65 godina, odnosno svi koji imaju neko hronično oboljenje, jer može doći do komplikacija. Oni posebno treba da vode računa i preduzmu preventivne mere.

"Preventivno za bolesne je najvažnije da grip odleže, to je najbolja mera prevencije za sprečavanje širenje infekcije na zdrave. Za zdrave je najvažnije da borave na svežem vazduhu, u češžim i kraćim šetnjama, izbegavaju zadimljene prostorije, a ukoliko se bave negom obolelog od gripa da obavezno nose masku i redovno peru ruke", dodaje dr Ristić.

Među građanima vlada mišljenje da je kvalitetna ishrana najbolja prevencija, odnosno da je unos voća glavni razlog zbog čega odolevaju virusu gripa.

Važno je naglasiti da bi tokom cele godine trebalo raditi na jačanju imuniteta, kao i da prevencija nije nužna samo tokom zime kada je virus gripa dominantan.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak