Šta Trampova pravila igre donose auto–industriji

RTS 24.01.2017 14:29
Šta Trampova pravila igre donose auto–industriji


Posle Trampovog upozorenja gigantima auto-industrije, kompanija "Ford" je odustala od proizvodnje u Meksiku, ali BMV i "Folksvagen" imaju ozbiljne probleme, jer su im najveće fabrike, sem u Nemačkoj, upravo u Meksiku.Trampova ideja je jednostavna, kažu analitičari. Naime, troškovi radnika u Meksiku su 80 odsto manji nego u Americi. Veći deo ekstraprofita ostaje iza meksičke granice, porez se tamo plaća, a Amerikanci kupuju automobile iz Meksika i prave trošak državi. Tramp je istakao da nema zamerke na kvalitet nemačkih vozila, ali smatra da ih je previše u Americi.

"Nemci ne kupuju 'ševrolete' po istoj stopi po kojoj Amerikanci kupuju nemačke automobile, to su poslovni odnosi nepoštenom jednosmernom ulicom. Ja se zalažem za slobodnu trgovinu, ali ne po svaku cenu", kaže predsednik SAD Donald Tramp.

Problema će imati i drugi proizvođači koji su koristili takozvanu bescarinsku uniju proizvodeći automobile u Meksiku koje su bez carine uvozili u Sjedinjene Američke Države. Problem se otvara i za globalne proizvođače automobila koji ih izrađuju u Americi i Meksiku, a izvoze u ceo svet. Japanaci u tome ne vide problem.

"Mi smo već 70-ih godina prošlog veka morali, da bismo izvozili automobile u Sjedinjene Američke Države, da ih proizvodimo na američkom kontinentu. Većina japanskih brendova ima fabrike u Americi i zapošljava američke radnike. Neke od tih fabrika imaju dugu tradiciju u Americi. Meksiko smo uvek izbegavali iako je donosio esktraprofit", kaže Tkanabu Ito iz "Honde".

"Fijat" se već, kako kažu bez Trampovog uticaja, prestrojio na američko tržište, ali na proizvodnju automobila u toj zemlji. Na sajmu automobila u Detroitu najavili su investiciju od milijardu dolara u dva pogona u Sjedinjenim Američkim Državama i to za proizvodnju tri nova modela vozila džip čime će se otvoriti 2.000 novih radnih mesta.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak