Tereza Mej ne može da pokrene Bregzit bez saglasnosti parlamenta

RTS 24.01.2017 14:11
Tereza Mej ne može da pokrene Bregzit bez saglasnosti parlamenta


Britanski Vrhovni sud je doneo presudu po kojoj vlada ne može da pokrene član 50 Lisabonskog ugovora bez saglasnosti parlamenta, javlja "Rojters". Vlada je razočarana ishodom, ali će se povinovati odluci suda, kaže državni pravobranilac.Britanska vlada će morati da dobije podršku parlamenta za započinjanje formalnog procesa izlaska Britanije iz Evropske unije, presudio je Vrhovni sud.

Sud je time odbacio argument vlade da premijerka Tereza Mej može jednostavno da iskoristi izvršna ovlašćenja da aktivira član 50 Lisabonskog sporazuma i započne dvogodišnje razgovore o Bregzitu, prenele su agencije.

Ova odluka je doneta sa osam glasova za i tri protiv, rekao je predsednik Vrhovnog suda Dejvit Nojberger.

Vrhovni sud je istovremeno jednoglasno presudio da nema potrebe da se o Bregzitu konsultuju Škotska, Vels i Severna Irska, prenosi AP.

Britanski državni pravobranilac Džeremi Rajt saopštio je da će vlada Britanije primeniti odluku britanskog Vrhovnog suda da premijerka Tereza Mej mora da dobije odobrenje parlamenta pre nego što pokrene formalnu proceduru izlaska zemlje iz EU.

"Naravno, vlada je razočarana ishodom, ali će se povinovati odluci suda i učiniti sve što je potrebno kako bi je primenila", rekao je Rajt ispred Vrhovnog suda, prenosi Rojters.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak