Da li je pravda dostižna: Suđenja za lekarske greške traju duže od života

Blic 24.01.2017 11:25
Da li je pravda dostižna: Suđenja za lekarske greške traju duže od života


Smrt Ljiljane Arambašić, devojke koja je 2002. godine preminula nakon nesavesnog lečenja upale slepog creva, dobila je (delimičan) pravni epilog nakon 15 godina suđenja. Ipak, niz slučajeva smrti nakon lekarskih grešaka i dalje nije pravno okončan.Lekarke Vera Milenković i Gordana Miletić osuđene su na po dve godine zatvora i dve godine zabrane rada zbog nesavesnog lečenja Arambašićeve, a troje njihovih kolega, Miloš Radović, Srboljub Milićević i Aleksandar Jovanović sa Kliničkog centra - oslobođeni su optužbi.

Ipak, ova presuda i dalje nije pravosnažna: radi se o drugoj prvostepenoj presudi, nakon koje se očekuje da Apelacioni sud da konačnu presudu u ovom predmetu.

SLUČAJ DECEDRA: ZASTARA I OSLOBAĐANJE

Za razliku od Ljiljanine, porodica Jelice Radović (19), koja je preminula u septembru 2006. godine nakon rutinske operacije čukljeva obavljene na privatnoj klinici "Decedra", nije dočekala pravdu.

Oslobađajuća presuda donesena je uprkos tome što je sud ocenio da su lekari "uopšte očigledno nesavesno postupali", s obzirom da je optužnica protiv njih zastarela.

SLUČAJ "BEOKLINIKA": SUĐENJE KOJE MILI

Jelica Panić (25), devojka iz Paraćina trebalo je da bude podvrgnuta rutinskoj operaciji laserskog uklanjanja ranice na grlicu materice u “Beoklinici”. Stanje joj se, međutim, naglo pogoršalo. Prebačena je na VMA gde je posle osam dana duboke kome preminula, u junu 2010.

Višestruka odlaganja učinila su da ovaj postupak napreduje veoma sporo, pa još na vidiku nije ni prvostepena presuda. Krajem 2015. godine promenjen je i sudija u ovom predmetu, pa je to dodatno usporilo postupak.

Okribvljeni u ovom postupku su anesteziolog Bratislav Stamenković, ginekolog i osnivač i direktor “Beoklinike” Miodrag Stanić i internista Dragan Stanojević.

SLUČAJ ANJE GRAHOVAC: DESETA GODINA ČEKANJA

Devojčica Anja Grahovac (3) preminula je nakon rutinske operacije katarakte na klinici "Perfekta", kada je, kako se veruje, greškom lekara ostala bez kiseonika i upala u komu u maju 2007. Zahvat je obavljen 21. maja 2007. godine, ali se Anja nije budila iz anestezije. U komatoznom stanju bila je sve do 4. juna, kad je preminula.

Optuženi u ovom slučaju su vlasnik klinike “Perfekta” Dejan Milutinović, anesteziolog Stanoj Glišić, oftamolog Božidar Ilić, tehničar Milan Vasiljević.

Tok ovog suđenja predstavlja verovatno najveću sramotu u istoriji srpskog pravosuđa. Optužnica je podignuta 2009. godine, suđenje je počelo tokom 2010, ali je 2015. (!?), zbog još jedne promene sudije, krenulo ispočetka - po četvrti put.

SLUČAJ MALOG RADENKA: DA LI ĆE SE PRAKSA PROMENITI?

Smrt dečaka Radenka Nikodinovića (8) iz Kozjaka, koji je preminuo u oktobru 2016. godine nakon preloma ruke, prilika je da se prekine sa praksom loše sprovedenih postupaka protiv nesavesnih lekara.

Podsećamo, dečak je povredu ruke zadobio 2. oktobra prošle godine, ali se njegovo stanje nakon intervencije ortopeda pogoršavalo naredna tri dana, kada je hitno upućen u Institut za majku i dete u Beogradu. U ovoj ustanovi su se najpre borili da Radenku spasu ruku, koju je već zahvatila gangrena, potom su pokušavali da mu spasu život jer se stanje pogoršavalo, ali je on preminuo od posledica gasne gangrene 8. oktobra.

Jedini osumnjičeni u ovom slučaju je ortoped opšte bolnice u Loznici Dobrivoja Bojanića, protiv kog u ovom trenutku traje istraga u osnovnom tužilaštvu u tom gradu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak