Wall Street: Akcije pale, ulagači na oprezu

GdeInvestirati 24.01.2017 10:29
Wall Street: Akcije pale, ulagači na oprezu


Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija pale jer su ulagači oprezni nakon protekcionističkih najava novog američkog predsednika Donalda Trumpa.Ulagači su oprezni jer je Donald Trump prvih dana u Beloj kući potpisao uredbu o povlačenju SAD-a iz Trans-pacifičkog partnerstva (TPP), sporazuma 12 zemalja o trgovini, koji su, među ostalim, potpisali Japan i Australija.

Isto tako, Trump je najavio da će uskoro razgovarati s liderima Kanade i Meksika o početku novih pregovora o NAFTA-i, Severnoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini.

“Investitori pokušavaju dokučiti kakav će biti uticaj Trumpovog pristupa trgovini, ekonomiji, porezima i regulacijama”, kaže Peter Kenny, strateg u firmi Global Markets Advisory Group.

Od 8. novembra, kada je Trump pobedio na izborima, tržišta su rasla zahvaljujući njegovim najavama da će smanjiti poreze i povećati fiskalnu potrošnju, što bi trebalo ubrzati rast američke ekonomije.

No, poslednjih nedelja tržišta su izgubila na zamahu, među ostalim, zbog toga što Trump još nije objavio detalje svojih podsticajnih planova, ali najavljuje protekcionističku politiku, što bi moglo loše uticati na globalnu trgovinu.

Najviše su juče, 1,1 odsto, pale cene akcija u energetskom sektoru, što je posledica pada cena nafte.

Doduše, u nedelju su članice OPEC-a i neke nečlanice tog kartela zaključile da se dogovoreno smanjenje proizvodnje uspešno sprovodi, što bi trebalo dovesti do ravnoteže između ponude i potražnje i podržati cene. No, s druge strane, proizvodnje u SAD-u raste, pa se ulagači plaše da će to umanjiti ili poništiti uticaj smanjenja proizvodnje OPEC-a.

I na evropskim su berzama cene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,66 odsto, na 7.151 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,73 odsto, na 11.545 bodova, a pariski CAC 0,60 odsto, na 4.821 bod.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak