Sa sajta Bele kuće uklonjena opcija za španski jezik

Blic 24.01.2017 00:38
Sa sajta Bele kuće uklonjena opcija za španski jezik


Španija je zabrinuta, jer je sa sajta Bele kuće obrisana opcija španskog jezika, izjavio je danas španski ministar spoljnih poslova Alfonso Dastis ocenivši da to nije dobra ideja u zemlji sa milionima Španaca.Bela kuća još nije saopštila da li je španski jezik privremeno ukinut zbog ažuriranja, ili je nova administracija Donalda Trampa odlučila da ga zauvek ukloni, preneo je AFP.

- Žalimo što je španska verzija sajta obrisana. Nije dobra ideja da se odreknemo tog vida komunikacije, pogotovo jer je reč o zemlji sa 52 miliona ljudi koji govore španski jezik - rekao je Dastis novinarima.

Prema podacima američkog Biroa za popis stanovništva, Španci su sa 57 miliona stanovnika najveća manjina u SAD. Većinom su iz Latinske Amerike, a veruje se da je oko 13 miliona njih glasalo na prethodnim predsedničkim izborima, većinom za Trampovog rivala Hilari Klinton.

Portparol španske vlade Indigo Mendez de Vigo naveo je da znanje i upotreba različitih jezika u društvu doprinose napretku zemlje i pokazuju kulturno bogatstvo nacije.

U saopštenju, portparol je dodao da su Španci doprinosili multikulturalnom severnoameričkom društvu vekovima.

On je naveo i da brisanje opcije španskog jezika sa sajta Bele kuće neće zaustaviti, ili ugroziti nezaustavljivo širenje španskog jezika kako u Americi, tako i u ostatku sveta.

AFP navodi da je Tramp tokom kampanje uvredio mnoge Špance, između ostalog i predlozima da se deportuju milioni migranata iz zemlje, od kojih je veći deo iz Latinske Amerike, kao i predlogom o stavljanju zida na američkoj granici sa Meksikom.

U septembru 2015. dok je bio u trci za predsedničkog kandidata Republikanske partije, Tramp je svom tadašnjem rivalu Džebu Bušu, koji govori španski rekao da bi trebalo da bude za primer i da priča engleski jezik dok je u SAD.

Prvi put od 1989. godine, Trampov kabinet neće imati nijednog španskog člana, navodi AFP.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak