Veliko otkriće u svemiru

Mondo 23.01.2017 12:31
Veliko otkriće u svemiru


Otkrivena planeta u "nastanjivoj zoni", saopštio tim naučnika.Naučni tim na čelu sa uglednim astronomom sa Univerziteta San Francisko Stivenom Kinijem navodi da oko zvezde "Volf 1061", udaljene 14 svetlosnih godina od Zemlje, orbitiraju tri egzoplanete zanimljive za istraživanje, od kojih je jedna u "nastanjivoj zoni".

Planetarni sistem zvezde "Volf 1061" veoma je blizu Sunčevog sistema, što pruža mogućnost da se u budućnosti ustanovi postoji li život tamo, objašnjavaju naučnici.

"Volf 1061c", planeta iz "nastanjive zone", za 64 odsto je veća od Zemlje, prenosi list "Sajens njuz".

"Kada tražimo planete na kojima bi moglo biti života, jedan od prvih uslova jeste da se nalaze u `nastanjivoj zoni`. To znači da mora biti jako slična Zemlji", navodi Kini.

Takva planeta mora biti stenovita i nalaziti se na optimalnoj udaljenosti od svoje zvezde. Ako je preblizu, zbog vrućine život je nemoguć, kao i na Veneri.

Ako je planeta predaleko od svog sunca biće prehladno, a voda na njoj smrznuta, kao na Marsu.

"Dobili smo sedam godina stare, ali precizne, automatizovane fotometrije koje otkrivaju da se planeta `Volf 1061c` okrene oko zvezde za 89,3 dana", precizira Kini.

Međutim, zvezda "Volf 1061" ima samo jedan odsto svetlosti našeg Sunca, pa je efektivna temperatura na planeti sličnoj Zemlji svega 3,32 stepena Celzijusa.

Zbog toga, Kini nije optimista kada je reč o životu na planeti "Volf 1061c".

Ipak, naučnici se nadaju da će dobiti još bolje informacije o toj planeti zahvaljujući novom moćnom teleskopu "Džejms Veb". 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak