Ma: SAD se previše fokusirale na rat i Vol strit

Vesti 23.01.2017 10:55
Ma: SAD se previše fokusirale na rat i Vol strit


Džek Ma, vlasnik Alibabe, smatra da su SAD pogrešile još pre 30 godina jer su se mnogo fokisirale na rat i Vol strit.Govoreći na Svetskom ekonomskom forumu, osnivač kineskog onlajn šoping giganta Alibaba kaže da je pre deset godina "globalizacija bila savršena strategija za SAD".

- Američke kompanije su ovako razmišljale: "Želimo samo tehnologiju, i intelektualno vlasništvo, i brend, a ostale poslove ćemo prepustiti Meksikancima i Kinezima", i takvim razmišljanjem su na globalizaciji zaradile milione i milione dolara.... Kada sam diplomirao, hteo sam da kupim pejdžer koji je koštao 250 dolara, a moja mesečna plata je bilo deset dolara - ispričao je Ma.

IBM i Majkrosoft tada su pravili veći profit nego četiri najveće kineske banke, primetio je biznismen i zapitao se:

Gde je otišao sav taj novac?

Kinezi su pre 30 godina čuli za Ford i Boing, a danas pričaju o firmama iz Silicijumske doline i sa Vol Strirta. U isto vreme, SAD su potrošile mnogo novca na spoljne konflikte.

- U poslednjih 30 godina Amerika je na 13 ratova vođenih na stranom tlu potrošila 14,2 biliona dolara. Koliko god da je vaša strategija bila dobra, trebalo je trošite taj novac na svoje ljude. Novac ode na Vol Strit, i šta se dogodilo? U 2008. je sa Vol strita zbrisano 19,2 biliona dolara američkog prihoda. Šta bi bilo da je taj novac potrošen na srednjem zapadu SAD? - zapitao se Ma.

Vodi se devizom Foresta Gampa

On je priznao da mu je omiljeni film "Forest Gamp" jer je u njemu video nešto od "Alibabe". Ma je citirao Foresta Gampa (koga u filmu glumi Tom Henks): "Niko ne zarađuje novac loveći kitove, ljudi zarađuju tako što love račiće".

- Tako Alibaba pravi novac - rekao je Ma.

Kineski biznismen poznato po oštrom jeziku rekao je i da želi da se rano penzioniše, jer ne bi da "umre u kancelariji, već na plaži".

Kako je "kupio" Trampa

Da je u pitanju pragmatični biznismen, pokazuje i činjenica da se pre deset dana susreo sa novim američkim predsednikom Donaldom Trampom. Ma planira da otvori milion radnih mesta u SAD kroz kompanijsku e-komerc platormu.

- Džek želi da zaposli milion Amerikanaca tako što će milion malih biznisa prodavati američka dobra Kinezima preko Alibabe - rekao je Brajon Tingler, šef spoljnih poslova u Alibabi.

Tramp je posla sastanka nazvao Maa "velikim, velikim biznismenom, jednim od najboljih preduzetnika na svetu"   


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak