Godina ulaganja u srpsko zdravstvo

RTS 23.01.2017 09:57
Godina ulaganja u srpsko zdravstvo


Ove godine jedan od prioriteta Vlade biće izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih zdravstvenih ustanova i njihovo opremanje savremenim aparatima kako bi se poboljšali uslovi lečenja pacijenata.Do sada je renovirano 140 zdravstvenih ustanova, a u ovoj godini planira se početak izgradnje kliničkih centara u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, rekao je za RTS direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević.

Niš bi za nekoliko meseci trebalo da dobije potpuno novi Klinički centar, a počinje i izgradnja odnosno dugo najavljivana rekonstrukcija postojeće zgrade Kliničkog centra u Beogradu. Uz kliničke centre radi se i na obnovi ili izgradnji opštih bolnica, domova zdravlja ali i seoskih ambulanti, rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a Marko Blagojević.

"Radi se o ulaganju više stotina miliona evra, što je najveći novac u poslednjih nekoliko decenija. Najveći deo sredstava je obezbeđen iz kredita s tim što krediti imaju i nacionalnu kontribuciju koja može da bude i finansijska i nefinansijska, a deo, naručito kada su u pitanju objekti javne namene koje su u nadležnosti lokalnih samouprava - domovi zdravlja, seoske ambulante, ali i škole i vrtići - izdvaja se iz budžeta", rekao je Blagojević.

U planu je i izgradnja 'Tiršove 2' čija se ukupna vrednost procenjuje na 52 miliona evra što podrazumeva novu zgradu i opremu, rekao je Blagojević.

Prema rečima direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, nije ideja da imamo lepe već pre svega funkcionalne objekte, koji mogu da odgovore potrebama građana.

Trenutno se radi na 66 projekata. Reč je o projektima koje realizuju lokalne samouprave uz podršku Kancelarije. Reč je o unapređenju i izgradnji novih objekata, ne samo javnih ustanova kao što su bolnice i škole već i projekata obnove i izgradnje infrastrukture od vodovoda i kanalizacije do odvodnih kanala.

Kada je reč o kontroli trošenja novca, Marko Blagojević kaže da se primenjuje model duple kontrole, a to znači kontrolu koju obavlja stručni nadzor u okviru lokalne samouprave i proveru koju vrši Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak