Dijalog na najvišem nivou - Beograd i Priština za stolom

N1info 22.01.2017 22:23
Dijalog na najvišem nivou - Beograd i Priština za stolom


Zaoštrena retorika i poruke iz Beograda i Prištine zabrinule su Brisel. Pogoršanje odnosa i izostanak dijaloga bio je razlog da visoka predstavnica EU Federika Mogerini i pre nego što je to bilo planirano, za pregovarački sto dovede srpske i kosovske zvaničnike.Sastanak zakazan za utorak biće na najvišem nivou, a premijer Aleksandar Vučić potvrdio je da će, uz njega, delegaciju Beograda činiti i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Hapšenje Ramuša Haradinaja, pretnje Albanaca da će zapaliti srpske ambasade u Evropi, kao i slanje voza iz Beograda u Kosovsku Mitorvicu, samo su neki od događaja koji produbili krizu između Beograda i Prištine. Kako bi pronašli rešenje, najviši zvaničnici Srbije i Kosova su pozvani na razgovore u Brisel, za koje premijer Aleksandar Vučić misli da neće biti ni malo laki.

"Ali sve u svemu, naša namera je da odemo u Brisel da razgovaramo u miru, da pokušamo da se dogovorimo oko svega da i jedni i drugi učinimo poneki ustupak. I nadam se da će biti dovoljno razuma i dovoljno racionalnog pristupa, da se nikada više ne ponovi dovođenje borbenog oruđa i oružja u sredine koje su naseljene Srbima da bi se time pokazivali mišići", kaže premijer Srbije Aleksandar Vučić.

 Predsednik Srbije Tomislav Nikolić navodi da će srpska strana inistirati na miru, do koga se, kako kaže, došlo zahvaljujući sporazumima u Briselu i koji može da bude očuvan jedino ako ga sve strane poštuju.

"Albancima ćemo otvoreno reći da je poštovanje sporazuma uslov za mir, a predstavnicima EU da imaju obavezu da preduprede, a ako to nije moguće onda zaustave svaku akciju koja direktno ugrožava mir i bezbednost svih stanovnika Kosova i Metohije", naveo je Nikolić.

Politički analitičar Dušan Janjić kaže da to što EU nema pripremljenu agendu za pregovore u utorak, govori da se radi o političko-bezbednosnoj intervenciji Brisela. Uključivanje Nikolića u dijalog, objašnjava, ni malo ne čudi.

"Podsetio bih da je to bio planirani formati prefgovora i da je Nikolić bio taj koji je istupio u Ujedinjenim nacijama, on se susreo sa Jahjagom i tako je počeo pregovore, ali on je pred kamerama preneo to na Dačića, na Vladu Srbije", smatra Dušan Janjić.

Izostanak najviših zvaničnika i bio je, ocenjuje Janjić, razlog zbog kojeg su popravljane odnosa i primena dogovrenog i dalji spori.

"Daleko smo od onih svih potpisa koji su stavljeni 2013. daleko smo od duha normalizacije, više smo u poslednja tri meseca i Beograd i Priština i kancelarija i Vlada Kosova u okviru neke radikalizacije koja po meni vodi samo u sukobe", ocenio je Janjić.

Ko će se od kosovskih zvaničnika pojaviti na sastanku u Briselu i šta će biti njihova pregovaračka pozicija još nije poznato.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak