NATO razbija crnogorsku opoziciju

Politika 22.01.2017 22:07
NATO razbija crnogorsku opoziciju


Bojkot parlamenta od strane crnogorske opozicije uskoro bi mogla da prekine Socijaldemokratska partija (SDP) Ranka Krivokapića, do prošlogodišnjih izbora višedecenijski koalicioni partner vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS)Jedinstvo opozicije dovedeno je pod znak pitanja jer je SDP najavio povratak u parlament kada se na dnevnom redu nađe odluka o ulasku Crne Gore u NATO. Sa tri poslanička glasa SDP-a vlast u parlamentu ima potrebnu dvotrećinsku većinu za izglasavanje odluke o ulasku Crne Gore u alijansu. Takvom naumu Krivokapića protive se sve ostale opozicione partije koje poručuju da je najpreče jedinstvo opozicije, pravna država i pošteni i fer izbori.

Opozicione partije, Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Pokret za promene, Građanski pokret URA, Demokrate Crne Gore (Demokrate), Demos, Stranka penzionera i invalida i SDP već mesecima bojkotuju rad Skupštine Crne Gore zahtevajući da se ponove parlamentarni izbori i izvede na čistac afera poznata kao „Državni udar”.

„Opozicioni bojkot skupštine ne bi trebalo prekidati zbog bilo kog pitanja – uključujući i NATO integracije. Bojkot skupštine koja je konstituisana na nelegitiman način nakon svih nerasvetljenih dešavanja 16. oktobra i na osnovu svih zloupotreba koje su se toga dana dešavale, zaista daje rezultate i treba nastaviti s tim vidom vanparlamentarne borbe za fer i demokratske izbore, ali pre svega za poštovanje Ustava”, saopštio je poslanik građanskog pokreta URA Dritan Abazović. „Iako sam pobornik NATO integracija, smatram da se bojkot ne treba prekidati i da ne postoji nijedno pitanje koje je iznad Ustava i interesa crnogorskih građana.”

On dodaje da ukoliko bi došlo do prekida bojkota, na taj način bi se legitimisalo ono što „izmišljena većina” u parlamentu radi na neustavan način.

„Najveći interes građana su demokratski i fer izbori, vlast koja proizlazi iz slobodno izražene volje građana, i vlast koja može da donosi legitimne odluke”, dodaje Abazović. „Ako je naš stav da takvog parlamenta nema, onda odluka o NATO integracijama, niti bilo koja druga, ne može da ima svoj puni legitimitet. Ne treba da se vrati bilo ko od 39 poslanika opozicije.”

Funkcioner i poslanik DPS-a Miodrag Vuković ocenio je da je međunarodni pritisak za rasplet političke situacije u Crnoj Gori apsolutno neprihvatljiv. On kaže da nije neophodan međunarodni pritisak radi sprečavanja konflikta u Crnoj Gori, jer „Crna Gora je dovoljno zrela da, putem legitimne vlasti, kreira unutrašnje političke procese”.

Lider Demokrata Aleksa Bečić smatra da „opozicija mora jedinstveno istrajati na zahtevima koji su jasni i oko kojih nema trgovine”.

„Iako smo nastupili u četiri kolone na proteklim izborima, iako su izbori održani u antidemokratskim uslovima, opozicija je uspela da ostvari rekordnih 180.000 glasova, odnosno tridesetak hiljada više nego na proteklim državnim izborima”, podseća Bečić. „Opozicija i u godini koja je pred nama mora jedinstveno istrajati na zahtevima koji su jasni i oko kojih nema trgovine. Zato dodatno ohrabruje izjava Abazovića da neće prekinuti bojkot ni zbog NATO-a. Zaista, nema tog pitanja i partijskog interesa koji je preči od potrebe da sačuvamo optimalan stepen jedinstva opozicije, koji je očito vrlo efikasan i delotvoran pritisak na nedemokratsku i nelegitimnu vlast.”

Bečić dodaje da je to najsnažnija poruka „evropskoj i svetskoj javnosti o stanju u zemlji u kojoj nikada vlast nije smenjena na izborima, u kojoj se izbori održavaju zajedno sa pokušajima „terorističkih napada”, u kojoj cvetaju kriminal i korupcija, pljačkaju se sadašnje, a zadužuju buduće generacije i u kojoj se ne želi čuti glas građana kao nosilaca suvereniteta.

Pojedini međunarodni predstavnici osporavaju opozicioni bojkot. Francuska ambasadorka u Crnoj Gori Kristin Tudin nedavno je kazala da bi sve opozicione partije trebalo da priznaju rezultat parlamentarnih izbora i učestvuju u radu skupštine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak