Sve tajne 'Havane': Kako je beogradska kockarnica okupila 'krem' balkanske krimi scene

Blic 22.01.2017 16:37
Sve tajne 'Havane': Kako je beogradska kockarnica okupila 'krem' balkanske krimi scene


"Havana", jedna od najpoznatijih beogradskih kockarnica, osim po provodu u kom svakodnevno uživaju bogati i slavni stanovnici Beograda, predstavlja i živi spomenik kontroverznim biznismenima i njihovoj gardi.Kockarnica je u žižu javnosti ponovo dospela nedavno, nakon što su u njoj uhapšeni Vladimir Popović Pop (41), žandarm Vojislav Kostić (33) i Dalibor Đorić (34). Trojka je uhapšena zbog iznude i prebijanja Beograđanina koji je odbio da prihvati izmišljeni dug od 110.000 evra prema njima.

Kad je "Havana" bila "Slavija": Brano Šaranović i krvna osveta 
        
Sve tajne 'Havane': Kako je beogradska kockarnica okupila 'krem' balkanske krimi scene

Uhapšeni Popović, koji se smatra vođom grupe i povezuje se sa klanom Luke Bojovića, inače kockarnicu "Havana" drži u prostoru u kome je nekada u hotelu "Slavija" radila kockarnica Branislava - Brana Šaranovića, kontroverznog crnogorskog biznismena.

Branovo ubistvo 2009. godine pokrenulo je jednu od najupečatljivijih epizoda krvne osvete u našim krajevima i rat između Slobodana Šaranovića, Branovog brata, i klana Luke Bojovića, za koji se sumnjalo da je vinovnik ubistva.

U ratu koji je usledio ubijeno je oko 10 ratnika oba klana. Poslednja epizoda obračuna dogodila se u aprilu 2013. godine, kada je u Ulici carice Milice ubijen Nikola, brat Luke Bojovića. Slobodanu Šaranoviću sudi se za organizovanje tog ubistva, zajedno sa još nekoliko egzekutora i operativaca. Suđenje traje u Specijalnom sudu.

Mladićev bezbednjak direktor kockarnice

A nekadašnjem šefu direktora "Havane" suđenje traje u haškoj sudnici. Reč je o Ratku Mladiću, bivšem generalu vojske Republike Srpske, i njegovom ondašnjem šefu obezbeđenja Branislavu Puhalu, današnjem čelniku kockarnice.

Inače, kako su mediji pisali sredinom ove godine, "Havana" je nagomilala dug od više hiljada evra prema "Slavija hotelima", ali nikome ne pada na pamet da taj dug "utera" - možda iz straha?

Omiljeni lokal Bojovićevog telohranitelja

Ime Siniše Milića Bosketa (45), bivšeg pripadnika SAJ, sprskoj javnosti postalo je poznato u novembru 2015. godine, kada je uhapšen u okviru istrage praćenja premijera Aleksandra Vučiće. Boske je, naime, ukupno osam puta tokom 24 sata zatečen u svom "audiju A8" u blizini adrese na kojoj stanuje premijer, a koju je obilazio i nadgledao.     

Ubrzo se doznalo da je Milić jedan od najbližih saradnika Filipa Koraća, istaknutog člana klana Luke Bojovića, i njegov telohranitelj. Milić je ranije radio i kao telohranitelj Luke Đurovića, šefa barskog ogranka Bojovićeve ekipe.    

Konačno, i vlasnička struktura "Havane" je podjednako zanimljiva. Vlada Pop deli vlasništvo nad kockarnicom sa državljaninom Hrvatske Igorom Colarićem. "Havana" je, inače, deo grupe organizatora igara na sreću "Jakta", koje kockarnicama, kladionicama i sličnim ustanovama pruža konsultanstske i druge biznis usluge.

Zanimljivo je da je direktorka "Jakte" Mirjana Jaćimović, bliska saradnica Andrije Draškovića, u čije je ime godinama držala različite firme sa pozicije direktora.

Andrija Drašković nedavno je pred belgijskim sudom nepravosnažno osuđen za ubistvo Envera Hadrija, albanskog političkog aktiviste, u februaru 1990. godine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak