Dolazi 'Sedam veličanstvenih'

Novosti 21.01.2017 20:56
Dolazi 'Sedam veličanstvenih'


Najavljen 13. Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filmaPREMIJEROM filma "Hello I am David - Putovanje sa Dejvidom Helfgotom" autorke Kozime Lange, 1. februara u Sava centru, počinje 13. Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma "7 veličanstvenih".

Kako su najavili organizatori, ovogodišnje izdanje jednog od naših najznačajnijih i najpopularnijih festivala otvara film koji svedoči o čudu - svi oni koji su zavoleli "Sjaj", ostvarenje nagrađeno Oskarom sa Džefrijem Rašom u glavnoj ulozi, imaće priliku da upoznaju stvarnog junaka neverovatne priče tog filma, legendarnog pijanistu Dejvida Helfgota. Dokumentarac "Hello I Am David" je sjajno napravljen film, sa vanserijskim muzičkim interpretacijama. Jednu od najekskluzivnijih autorskih selekcija dokumentarnog filma u evropskim okvirima, koju "7 veličanstvenih" ove godine dovode pred našu publiku, potvrđuje i činjenica da čak četvorica najznačajnijih evropskih dokumentarista stižu u Beograd sa svojim novim ostvarenjima.

To su Nikolaus Gajrhalter, jedan od vrhunskih majstora, čiji je film "Homo Sapiens" premijerno prikazan u Berlinu, Sergej Loznica, reditelj, scenarist i direktor fotografije čija se ostvarenja premijerno prikazuju u Kanu i Veneciji, i koji stiže sa briljantnim, provokativnim dokumentarističkim esejom "Austerlic". Miljenik naše festivalske publike, Audrijus Stonis, treći put dolazi u Beograd, ovog puta sa poetskom studijom o neizrečenoj ljubavi, "Žena i glečer". Miroslav Janek, još jedan od velikih autora, predstaviće se duhovitom, kolažnom pričom o misterijama autizma, "Normalni autistični film", a reditelj Žerom le Mer kroz film "Izgaranje" vodi nas u zabranjene prostore jedne od čuvenih bolnica u Parizu...

ZA KRAJ

FESTIVAL 7. februara zatvara "In loco parentis", ostvarenje Niase Ni Kinon i Dejvida Rejna, koje je najveće prošlogodišnje iznenađenje - prvi irski dokumentarac koji je ušao u glavnu selekciju najvećeg svetskog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu, i koji će nas podsetiti na kultni film "Društvo mrtvih pesnika".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak