Izetbegović: Sankcije Dodiku šamar za BiH, sam je kriv

B92 21.01.2017 12:05
Izetbegović: Sankcije Dodiku šamar za BiH, sam je kriv


Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da su sankcije američke administracije Miloradu Dodiku šamar za celu BiH.Ipak, kako navodi, Dodik je tome sam doprineo svojim izjavama i ponašanjem proteklih meseci.

„Ono što je Dodik uradio bilo je pogrešno", rekao je Izetbegović i dodao da poruka SAD nije pogrešna, već naprotiv da je dobra čak i za Dodika, ne bi li stao i zaustavio neke procese.

Ovo je, kazao je, poruka svima koji misle da tako mogu da rade i prelaze crvene linije, da provociraju.

„Pogledajte kako se ponašao prema visokom predstavniku, međunarodne zajednice, prema miru i stabilnost“, rekao je Izetbegović novnarima u Sarajevu.

Upitan da kaže da li se može desiti da nova američka administracija promeni mišljenje, Izetbegović je rekao da je to odluka američke vlade te da je ona dugo i temeljito pripremana.

„Što se tiče drugih stvari, ne mogu znati šta će se desiti“, rekao je Izetbegović.

Na pitanje misli li da će još neko od bh. političara biti podvrgnut sankcijama američke administracije, Izetbegović je rekao da čisto sumnja, te da niko osim Dodika nije prešao crvenu liniju.

Na konstataciju da Hrvati u BiH sve više pričaju o trećem entitetu u BiH, Izetbegović je rekao da to nije ništa strašno te da svako postavlja visoke zahteve kako bi dobio ono što mu treba.

Upitan da li misli da će i druge zemlje članice EU uvesti sankcije Dodiku, Izetbegović je rekao da ne zna, i da će članice EU zajednički doneti odluku o tome.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak