'Jovanjski mraz' stegao i ove godine

Politika 20.01.2017 23:52
'Jovanjski mraz' stegao i ove godine


Šalove smo mogli i da olabavimo, a ni ostala 'zimska oprema' nije bila neophodna jer je otoplilo u odnosu na prethodne dane. Najviša dnevna temperatura se kretala oko nule, ali je dan počeo u minusu.Živa u termometru ujutru je bila oko šest stepeni ispod nule, dok je na periferiji bilo dvostruko hladnije. Tako se ponovo pokazalo da narodne izreke o određenim praznicima zaista imaju smisla i kao što je oduvek „od Svetog Ilije sunce sve milije”, tako je i na ovaj Jovanjdan ponovo stegao „jovanjski mraz”.

– Izraz je simbolički, a vreme nema nikakve veze sa crkvenim kalendarom. Izreka „jovanjski mraz” nastala je zbog toga što je najhladniji deo zime u drugom delu januara, kada pada i praznik posvećen svetom Jovanu  – objašnjava meteorolog Nedeljko Todorović.

Da dan nije nikakav vremenski ekstrem potvrdili su nam u Republičkom hidrometeorološkom zavodu. Najhladniji 20. januar, prema podacima ove ustanove, izmeren je 1893. godine, kada je bilo minus 19 stepeni. Najtoplije je bilo 1918. godine sa temperaturom od 14,8 stepeni u plusu.

Vreme zabeleženo u Beogradu normalno je i uobičajeno za ovaj period godine, objašnjava Todorović, dodajući da se vremenske prilike na Jovanjdan ne razlikuju mnogo od onih koje nas očekuju narednih dana.

Beograd će tako i tokom vikenda ponovo stegnuti jak i umeren mraz, a otopljenje se očekuje krajem vikenda. Od nedelje i ponedeljka temperatura će se podići za nekoliko podeljaka i dostići oko pet, šest stepeni, prognozira Todorović.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak