Teže 'poništiti' ček nego platnu karticu

Politika 20.01.2017 23:43
Teže 'poništiti' ček nego platnu karticu


Oglašavanje u 'Službenom glasniku' nije dovoljno, banka će klijenta prestati da duži tek kada dostavi rešenje suda da su izgubljeni čekovi poništeni. Ili kada prođu tri godine od njihovog izdavanjaPoništavanje izgubljenog ili ukradenog bankovnog čeka u Srbiji komplikovanija je procedura nego kada izgubite platnu karticu pa čak i ličnu kartu. Iako starije generacije pamte da su se ovakve neprijatnosti nekada prevazilazile jednostavnom objavom čeka nevažećim u „Službenom glasniku” (što trenutno košta 346,5 dinara po čeku) istraživanje „Politike” pokazuje da je to samo jedan od koraka koje treba preduzeti.

Da bi banka konačno prestala klijenta da duži za izgubljeni ček potrebno je da se osim banci i „Službenom glasniku” obrati i nadležnom sudu koji će pokrenuti vanparnični postupak što, naravno, može da potraje. U pojedinim bankama traže da se gubitak prijavi čak i MUP-u! Ali tek posle dobijanja rešenja o takozvanoj „amortizaciji” (sudski postupak poništavanja čeka) možete se nadati da je problem najvećim delom rešen.

U Srbiji su čekovi i dalje za veliki broj građana spas za popunjavanje budžeta i to preko plaćanja na odloženo: hrane, obuće i odeće, nameštaja, turističkih aranžmana... Prema poslednjim podacima NBS, za 2015. godinu, na tržištu je realizovano čak 8,8 miliona čekova. I mada je iscrpljujuća procedura njihove „odjave” (iz raznih razloga) propisana zakonom, pojedine banke koje posluju na našem tržištu, nisu dovoljno precizne u informisanju građana šta je najbolje da učine kada se nađu u ovakvoj situaciji. Na to upozorava naš čitalac iz Beograda koji je nedavno izgubio tri čeka.

– Odmah sam se obratio zaposlenima u jednoj od ekspozitura. Rečeno mi je da je procedura zahtevna i da ću morati da čekam tri godine da banka konačno prestane da me „duži” za te čekove. Ali i da ukoliko u međuvremenu budem želeo da zatvorim račun moram da položim neku vrstu depozita od 15.000 dinara, čime se banka obezbeđuje da ovi čekovi ipak neće biti realizovani – objašnjava čitalac „Politike”, dodajući da mu nije ni pomenuta mogućnost da preko suda ostvari pravo.

U Narodnoj banci Srbije objašnjavaju da ako korisnik želi da ugasi tekući račun kod banke, prethodno mora da izmiri sve svoje obaveze.

– Ako je banka izdala čekove ona ima pravo da traži povraćaj nerealizovanih čekova ili poništavanje onih koji su izgubljeni ili ukradeni. Tek tada klijent može da ugasi tekući račun – navode u NBS za naš list. Banka ne može da poništi izdate čekove (koji su izgubljeni ili ukradeni) dok se ne obavi amortizacija koju sprovodi sud i donosi rešenje o poništavanju.

– Ovaj postupak obuhvata i objavljivanje oglasa u „Službenom glasniku” kojim se čekovi proglašavaju nevažećim. Po završetku tog postupka ne mogu se ostvariti nikakva prava po tom čeku. Ovo je jedini način. U praksi prisutno proglašavanje čekova nevažećim preko „Službenog glasnika” nije dovoljno – ističu u NBS.

Iz iskustva navode da građani često nisu voljni da sprovedu ovu proceduru, pa im banke predlažu polaganje depozita. Klijent to ne mora da prihvati jer za to ne postoji zakonska osnova. Savetuju im da ipak pokrenu postupak sudskog poništavanja. Stav je da bi eventualno polaganje depozita bilo opravdano samo za one čekove kojima je plaćena roba ali još nisu stigli na naplatu. U tom slučaju moguće je ugasiti račun nakon njihove naplate.

Međutim, banke koje smo anketirali u praksi ovakve probleme rešavaju na različite načine, posebno prilikom zloupotrebe ukradenih ili izgubljenih čekova što nije retkost. U Komercijalnoj banci kažu da ne snose odgovornost u slučaju zloupotrebe čekova i da klijent negativni saldo mora da izmiri uplatom na tekući račun. 

– Onima koji izgube čekove pomažemo u ostvarivanju regresnog prava od naplatioca čeka (koji je ček primio mimo zakonskih propisa) u vansudskom ili sudskom postupku. Osim banci gubitak treba da prijave Ministarstvu unutrašnjih poslova i oglase u „Službenom glasniku”. Sami odlučuju da li će pokrenuti sudski postupak ukoliko dođe do realizacije, odnosno zloupotrebe čekova – navode u Komercijalnoj banci, dodajući da klijent time što je banci prijavio ili u „Službenom glasniku” oglasio gubitak, nije oslobođen duga po tekućem računu koji može nastati realizacijom izgubljenih čekova.

U NLB banci su nam rekli da poštuju zakonsku proceduru o poništavanju čeka i da se to može učiniti preko sudskog rešenja ili u skladu sa propisima posle tri godine od njihovog izdavanja. Klijent može da zatvori račun, ali ako nije u mogućnosti da vrati izdate čekove mora da potpiše menicu i menično ovlašćenje na iznos izgubljenih čekova, za slučaj da oni dospeju na naplatu.

Najfleksibilniji su u Intezi gde objašnjavaju da ukoliko klijent odjavi čekove u „Službenom glasniku”, tj. proglasi ih nevažećim, banka ga neće dužiti za te čekove. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak