Hrvatska i BiH gube najviše stanovništva na Balkanu

N1info 20.01.2017 14:25
Hrvatska i BiH gube najviše stanovništva na Balkanu


Zbog negativnog prirodnog priraštaja Srbija i Hrvatska svake godine gube stanovništva u proseku koliko ih ima jedan grad srednje veličine, a Bosna i Hercegovina u proseku jednog naseljenog mesta srednje veličine, pokazala je analiza agencije Anadolija.Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina su tri države na prostoru Zapadnog Balkana koje najviše gube stanovništva na godišnjem nivou.

Srbija ima izuzetno negativan prirodni priraštaj, a prema poslednjim godišnjim podacima u toj državi je umrla 38.021 osoba više nego što je rođeno.

Broj rođenih prema tim podacima u Srbiji je bio 65.657, naspram 103.678 koliko ih je umrlo.

Veliki negativni prirodni priraštaj ima i Hrvatska, gde je prema poslednjim podacima 16.702 osobe umrlo više nego ih se rodilo. Tako je u Hrvatskoj rođeno 37.503, u odnosu na 54.205 osoba koliko je umrlo.

Nešto bolje stanje, iako sa negativnim prirodnim priraštajem je i u BiH gde se prema poslednjim podacima beleži 5.712 osoba više umrlih od broja rođenih. Naime, prema tim podacima u BiH je umrlo 35.980, a rođeno 30.268 osoba.

Pozitivan trend u Sloveniji, Crnoj Gori i Makedoniji

I dok Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina zbog negativnog prirodnog priraštaja svake godine gube broj stanovnika u Sloveniji, Crnoj Gori i Makedoniji beleži se pozitivan trend. Tamo se rađa više stanovništva nego što umire.

Tako poslednji podaci govore kako je u Sloveniji 807 osoba više rođeno nego što je umrlo. Naime, broj umrlih iznosio je 19.834, dok je broj rođenih bio 20.641.

Slično je i sa Crnom Gorom gde je prema poslednjim podacima 1.057 osoba više rođeno nego umrlo. Tako je u Crnoj Gori umrlo 6.329, a rođeno 7.386 osoba.

Nešto izraženiji pozitivan trend u prirodnom priraštaju ima Makedonija gde je 2.614 osoba više rođeno nego je umrlo. Poslednji podaci u Makedoniji, naime, pokazuju da je broj umrlih bio 20.461 naspram 23.075 rođenih.

Migracije takođe uzrok pada broja stanovnika

Negativan trend gubitka stanovništva osim prirodnog priraštaja beleži se i usled migracija koje su generalno velike sa područja Makedonije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine radi pronalaska posla u Evropskoj uniji, ali i iz Hrvatske odakle stanovništvo ide u druge države članice s ciljem pronalaska boljeg radnog mjesta.

Gubitak stanovništva po ovom osnovu, takođe, meri se u hiljadama.

Poslednji podaci tako govore da je usled migracija samo Hrvatska u jednoj godini izgubila 17.945 stanovnika. U Hrvatsku se prema tim podacima doselilo 11.706, a odselilo čak 29.561 osoba, piše Anadolija.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak