Zlatno jaje izraelskom filmu 'Trn'

Politika 19.01.2017 22:37
Zlatno jaje izraelskom filmu 'Trn'


Dodelom nagrada večeras je u Drvengradu završen 10. Međunarodni filmski i muzički festival 'Kustendorf'Zlatno jaje, u konkurenciji 22 kratka filma mladih autora iz 19 zemalja, dobio je Mihael Alalu iz Izraela za ostvarenje „Trn”, Srebrno jaje pripalo je danskoj autorki Tone Otili za „Lulu u stvarnom životu”, dok je Mateo Gariljo nagrađen Bronzanim jajetom za film „Niz grlo”, snimljen u švajcarsko-argentinskoj koprodukciji.

Ali Asgari i Farnuš Samadi dobili su Specijalno priznanje za ostvarenje „Tišina” (Italija/Francuska), dok je nagrada „Vilko Filač” za najbolju fotografiju otišla u ruke Andreju Maiku za film „Prvi” u režiji Lada Kvatanija (Rusija).

Najbolja ostvarenja odabrao je međunarodni žiri koji su činili književnica i scenaristkinja Gling Jan (predsednica), advokat i stručnjak za ekonomiju filma Kristijan Valsamidis i režiser Nikola Ležaić, dok su o nagradi „Vilko Filač” odlučivali direktori fotografije Ištvan Borbaš i Mišel Amatje.

Osnivač „Kustendorfa” Emir Kusturica dodelio je prvi put nagradu za najpoetičniji film i to Nikolaju Todorovu iz Bugarske za ostvarenje „Pre sna”.

„Ovaj festival je osnovan u periodu kada se film menjao i Kustendorf se trudio da prati i tehnološke promene i promene u filmskom jeziku. U vreme promena filmskog jezika, nastojali smo se da budemo što bliži kompromisu između umetničkog i zabavnog filma”, istakao je Kusturica.

On je uveren da je ovogodisnsja takmičarska selekcija najbolja do sada.

„Verujem da je tako jer smo prikazali širok spektar filmova i predstavili autore koji su hrabri i koji su realizovali svoje ideje prateći nove tehnologije. Zato sam sa svojim prijateljima odlučio da dodelim nagradu za najpoetičniji film”, rekao je Kusturica, koji je zvanično i zatvorio festival.

Na zatvaranju u sali „Prokleta avlija” nastupilo je akademsko kulturno-umetničko društvo „Svetozar Marković” iz Kragujevca sa koreografijom „Tarantelo”.

„Nagrada za buduće filmove” ove godine je dodeljena prošlogodišnjem pobedniku Venecijanskog filmskog festivala Lavu Dijazu (Filipini) i scenaristi Gordanu Mihiću, kome je bila posvećena „Retrospektiva velikana” festivala.

Gosti festivala bili su i finski autor Anti Jokinen, kineski filmski stvaraoci Liu Đie i Džang Jang, belgijska glumica Viržin Efira, a srpsku premijeru imao je Kusturičin film „Na mliječnom putu”.

U muzičkom program nastupili su Kusturica sa „No Smoking Orkestrom”, Novosadski big bend, mongolski trubač Adam Stinga, bluz-džez gitaristkinja Ana Popović, „Van Gog” i argentinsko-kolumbijski ska pank sastav „Če Sudaka”, prenosi Tanjug.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak