Фасаде у подграђу у рукама мајстора

Дневник 19.01.2017 22:32
Фасаде у подграђу у рукама мајстора


Вишедеценијска тежња и потреба да фасаде зграда у подграђу Петроварадинске тврђаве буду саниране, сва је прилика, коначно ће ове године бити реализована.Према речима директора новосадског Завода за заштиту споменика културе мр Синише Јокића, захваљујући новцу добијеном од Републичке владе за ревитализацију културно-историјских споменика у Новом Саду, превасходно у подграђу, тај барокни бисер, који поседује више од 60 објеката из 18. века и чини прворазередну културно-историјску непокретну баштину, који деценијама вапи за обновом, биће ревитализован.

– Као кустос-историчар Музеја града Новог Сада, заједно с колегама, често сам указивао на потребу ревитализације тврђаве, а поготово подграђа, и стицајем сјајних околности – при чему захвалност дугујемо премијеру Србије Алксандру Вучићу – упркос тешкој економској ситуацији, додељена је велика сума за обнову културно-историјских споменика у Новом Саду – каже Синиша Јокић. – На нашу срећу, и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, с ким сам и раније у више наврата разговарао о стању и потребама Тврђаве, сматра да треба средити подграђе. Управо је он тај ко нам је саопштио да је из републичког буџета на рачун града уплаћено 100 милиона динара за те сврхе и рекао да ће бити издвојено још.

Као надлежна установа, Завод за заштиту спомника културе биће носилац обнове, чији почетак Синиша Јокић очекује по окончању поступака јавних набавки, највероватније на пролеће или лето. 

– План је да се крене с Београдском улицом, и то од зграде Малтарнице, прве с десне стране када се сиђе с моста – објашњава Јокић. – Следећа на реду била би зграда Шајкашког батаљона и тако редом. Завод је још у новембру спремио акциони план, који предвиђа четири фазе ревитализације и дефинише који су објекти најугроженији, који су у релативно добром стању, а који у добром, при чему се мисли на оне на којима је било интервенција, као што су Београдска капија, кућа бана Јелачића, Магистрат... На основу тога смо почели да израђујемо пројекте за адаптацију за сваки објекат понаособ. Реч је о пројектима којима се прописују конзерваторско-рестаураторски услови под којим ће фасаде, олуци и онај део крова који штити фасаду, бити ревитализовани.

Јокић подсећа на то да су зграде у подграђу у приватном власништву, а има их и у војном, и да Град не може финансирати целокупну обнову те да би у том смислу требало постићи договор свих учесника у том процесу да би се нашло решење које би свима одговарало.

Он истиче да је Нови Сад град културе, а 2021. и Европска престоница културе и да треба сви да покажу велики ентузијазам и љубав према граду и раде на ревитализацији фасада, јер је то огледало нашег односа према културно-историјској баштини.

Након сређивања подграђа, на ред би дошло, по Јокићевим речима, и историјско језгро Новог Сада, где такође има много посла.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak