Srbija gubi više od polovine vode iz izvorišta, ne postoji sistem za merenje

Radio 021 19.01.2017 22:27
Srbija gubi više od polovine vode iz izvorišta, ne postoji sistem za merenje


Većina vodovoda u Srbiji izgubi preko 50 odsto od ukupne količine vode koje koristi iz izvorišta.  Pravi problem je što većina vodovoda u stvari i ne zna kolike gubitke ima, zbog nepostojanja sistema za merenje i upravljanja gubicima vode.
 
Srpska kompanija Ehting, tvorac je informacionog sistema koji smanjuje gubitke vode i povećava efikasnosti vodovoda. Jedini su koji se time bave u Srbiji, ali od 2010. godine, njihov sistem primenio je samo vodovod u Požarevcu. 
 
"Najveći problem je ustvari instalacija softvera koji omogućava da se upravlja vodovodnim sistemom, odnosno višcima vode. Dobar deo sredstava je neophodan da bi se uspostavile takozvane zone potrošnje, jer većina vododova nemaju uopšte ispravna merenja, niti koliko zahvataju vodu, niti je sam sistem kontrole potrošnje dovoljno dobar da bi mogao da se uspostavi bilans”, objašnjava za N1 direktor Momčilo Bikički.
 
Ehting, kako kaže, koristi metodologiju međunarodne organizacije za vode, koja podrazumeva formiranje manjih zona potrošnje i na granicama svih tih zona postavljaju se merni uređaji koji onda omogućavaju da se postavi bilans za pojedinu zonu od kojih je svako merno mesto smešteno u betonski šaht.
 
"Tu je veoma kvalitetna oprema, precizna merna oprema, tu je napajanje besprekidno koje je ili iz javne elektromreže, pa čak i iz solarnih panela i to je jedan skup projekat", ističe on.
 
Glavni uzroci gubitka vode, prema rečima Bikičkog su procurivanje, odnosno starost cevovoda, ali jedan deo otpada na "divlju potrošnju".
 
"Na divlje priključke, one potrošače koji nisu registrovani i koji praktično ne plaćaju vodu. Takođe je i jedan od uzroka neracionalno trošenje vode, odnosno veliki gubici. Naveo bih primere određenih industrija koje su u situaciji da nisu privatizovane, preduzeća raznorazna, zapušteni su interni sistemi", upozorava on.
 
Direktor Ehtinga dodaje i da JVP Srbijavde, nakon poplava 2014, i u 2017. ima nula dinara iz budžeta za projektovanje.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak