Davos: Strah od mogućeg trgovinskog rata SAD i Kine

N1info 19.01.2017 11:15
Davos: Strah od mogućeg trgovinskog rata SAD i Kine


Glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk izjavio je za N1 da je Kina postala nezaobilazan ekonomski faktor u svetu i da u svetu postoji strah od mogućeg trgovinskog rata između Kine i SAD.Komentarišući pojavljivanje kineskog predsednika Si Đinpinga na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, Ćulibrk kaže da je to očekivano imajući u vidu da je Kina postala jedan od lidera, a da će u dogledno vreme prestići SAD po BDP-u.

"Standard u Kini sve više raste, Kina postaje otvoreno tržište. Pre globalne ekonomske krize Kina se razvijala pres svega zato što je stimulisala i rast bazirala na izvozu u Evropu i Ameriku. Kad su svi počeli da štede Kina je našla novi model rasta - na rastu standarda domaćeg stanovništva", objašnjava Ćulibrk.

Dodaje da je Kina postala nezaobilazan ekonomski faktor u svetu.

"Svi učesnici u Davosu se tresu kao prut zbog mogućeg trgovinskog rata SAD i Kine. Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp je u kampanji dosta toga bazirao na porukama da će uvesti carine za robu iz Kine, da će naterati američke kompanije da vrate proizvodnju u SAD. Ako uvede carine imaće problem s Kinom", kaže Ćulibrk.

Podseća da Kina ima "hiljade milijardi dolara deviznih rezervi u američkim dolarima".

"I moj glavni utisak je bio jedan američki ekonomista koji je pitao da li kineska nacionalna valuta može u dogledno vreme postati rezervna svetska valuta, umesto dolara. Mislim da su se svi sledili u tom trenutku na samu pomisao", kaže Ćulibrk.

Situacija u svetu, prema njegovom mišljenju, je toliko komplikovana da je glava tema u Davosu kako obezbediti novo liderstvo koje će svet uvesti ponovo u mirniju luku.

Standard srednje klase u SAD je sve niži i Tramp je pobedio zbog toga, podseća Ćulibrk i dodao da je klučni problem u rastućoj nejednakosti.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak