Dobro čuvana tajna Danske: Orhus

B92 18.01.2017 23:34
Dobro čuvana tajna Danske: Orhus


Orhus, drugi po veličini grad u Danskoj, očekuje ove godine više od pet miliona posetilaca. Razlog: taj grad je, uz kiparski Pafos, Eeropska prestonica kulture 2017. Zavirimo u program koji pripremaju organizatoriMada iskopine u Orhusu ukazuju da je još oko 830, dakle u rano doba Vikinga, tu postojalo naselje, grad je na karti zabeležen tek sredinom 19. veka. Prvobitni naziv grada je bio Aros, što na starodanskom jeziku znači „usta reke“. Ekspanzijom luke, bivše naselje Vikinga se 1850. proširilo i danas je najvažnija luka u Danskoj za kontejnerske brodove i kruzere.

Sa 300.000 stanovnika, Orhus je drugi po veličini grad Danske. U njemu živi i skoro 40.000 migranata iz oko 130 zemalja. Među njima je velika turska zajednica, kao i mnoge bivše izbeglice, oni koji su pre više decenija pobegli zbog borbi u Somaliji. Ta kulturna šarolikost razlikuje Orhus od drugih velikih skandinavskih gradova i naročito se vidi u jedinstvenom trgovačkom centru – Bazar-Vestu. Osim toga, Orhus je moderan grad, najveći na poluostrvu Jilandu, sa visokim životnim standardom i prostranim pešačkim zonama. Impresivan je i prirodni ambijent s morem na jednoj i velikim šumama na drugoj strani.

Program za svakoga

Uprkos svemu tome, Orhus je van granica Danske malo poznat. To bi sada trebalo da se promeni: organizatori očekuju više od pet miliona posetilaca ove godine. Da bi se pripremili za juriš, napravili su obiman program na 500 stranica koji uključuje sve uobičajene kulturne aktivnosti, kao i one specijalno planirane za 2017.

Posebnu ulogu u programu ima Muzej likovne umetnosti ARoS sa svojim zatvorenim šetalištem u duginim bojama, delo islandskog umetnika Olafura Elijasona. Muzej na otvorenom „Den Gamle By“ (Stari grad) prikazuje svakodnevni život stanovnika grada kroz vekova, počevši sa dobom u kojem je živeo pisac bajki Hans Kristijan Andersen, pa sve do hipi-ere sedamdesetih godina. Tu je i zabavni park „Tivoli Friheden“.

Posebne projekcije

Manifestacije evropske kulturne prestonice počinju 21. januara grandioznim događajem: procesijom od koncertne dvorane do luke, u kojoj će učestvovati 5.000 ljudi sa lampionima, praćeni horom od hiljadu ljudi, simfonijskim orkestrom i mnogim drugima. Sve to je smislio britanski umetnički direktor Najdžel Džejmison kako bi istakao lokalnu kulturnu baštinu.

Svakog punog meseca tokom godine biće specijalnih događaja, sa međunarodno poznatim izvođačima: u aprilu, balet Pariske opere, sa baletom „Tree of Codes“ u koreografiji Vejna Makgregora i muziku Džejmija xx, člana britanskog benda „The xx“. Posetioci mogu da se raduju očekujući „Distant Figure“, nastao u saradnji kompozitora Filipa Glasa, koreografkinje Lusinde Čajlds i američkog režisera Roberta Vilsona.

Jedan od vrhunaca programa verovatno će biti scensko-muzički performans na vodi koji će se održati 2. i 3. septembra u luci. Reč je o vikinškoj legendi „Crvena zmija“ sa 600 izvođača i akrobata u režiji dobitnice Oskara Suzane Bir.

Dobro čuvana tajna Danske: Orhus

Leto puno festivala

Ovi posebni događaji obogatiće i nako već raznolik kulturni život grada. Tokom poslednje decenije, Orhus je postao poznat po brojnim festivalima tokom letnjih meseci. „Spot festival“ od 4. do 7. maja predstavlja bendove iz Danske i drugih skandinavskih zemalja. Poznati „Northside festival“ održava se od 9. do 11. juna, sa međunarodno priznatim muzičarima kao što su Frenk Oušn i „The Kills“. Potom su na redu ljubitelji džeza koji od 21. do 25. juna koji mogu da biraju između „Aarhus International Jazz Fest“ ili „Riverboat Jazz Festival“ u obližnjem Silkeborgu. 

„Arhus Festuge“ odravaa se već više od 50 godina i predstavlja jedan od najvećih festivala u Skandinaviji. Pod motom „Bridging“, od 25. avgusta do 3. septembra biće ne samo muzike na ulicama, po muzejima i noćnim klubovima, već i plesa i akrobatike, kao i zabave za decu. Tokom poslednja tri dana biće održan festival hrane sa fokusom na skandinavskoj kuhinji. 

Pokrovitelj manifestacije Orhus evropska prestonica kulture je danska kraljica Margareta II.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak