Da li su kokice zdrave

RTS 18.01.2017 20:47
Da li su kokice zdrave


U najčistijem obliku, odnosno kada se kokaju na toploti – kokice su zdrava žitarica sa celim zrnom, niskokalorična grickalica bogata antioksidantima. Posuda puna takvih kokica ima samo 93 kalorije, gram masti i četiri grama vlakana.Kokice pečene u ulju i sa prelivom od putera, kakve se prodaju u bioskopima, ipak, manje su zdrave i mnogo više kalorične.

Prema istraživanju Centra za nauku u javnom interesu (Center for Science in the Public Interest) u Vašingtonu, navodi Si-En-En, pakovanje kokica srednje veličine sadrži 1.200 kalorija. Osim toga, sadrže 980 miligrama natrijuma i 60 grama zasićenih masti, što je dovoljno za tri dana.

Čak i ako biste pojeli samo jedno srednje pakovanje kokica, opet biste uneli količinu masti dovoljnu za pola dana.

Ako kupujete već spremljene kokice u prodavnici, proverite podatke o nutritivnim vrednostima, jer na takvim proizvodima količine natrijuma i šećera variraju. Kokice sa raznim slatkim ili slanim prelivima mogu imati i do četiri kašičice šećera po pakovanju.

Origano umesto soli

Ukoliko kokate kokice kod kuće, u mikrotalasnoj, ograničite količinu soli i putera koju dodajete, a umesto toga možete ih začiniti i origanom, bosiljkom ili biberom, ili čak i parmezanom.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak