Skoplje: Grad s najzagađenijim vazduhom u Evropi

Beta 18.01.2017 20:18
Skoplje: Grad s najzagađenijim vazduhom u Evropi


Skoplje je grad s najzagađenijim vazduhom u Evropi, a to aerozagađenje je uzrok 35 odsto smrtnih slučajeva, objavio je danas Institut za javno zdravlje Makedonije.Zagađenje vazduha Skoplja otrovnim i kancerogenim česticama danas je oko 10 puta veće od dozvoljenih granica.

Zajedničkim istraživanjem sa Meteorološkim institutom je utvrđeno da su u poslednje tri godine ; najubistvenije sitne kancerogene čestice 2,4 PM, čija koncentracija u Skoplju dostiže 70 mikrograma po kubnom metru što je dvostruko više nego u drugim najzagađenijim gradovima Evrope - Budimpešti i Bukureštu.

Po rečima Dragana Đorđeva iz Instituta za javno zdravlje, potvrđeno je da se zbog ekstremnog aerozagađenja godišnje gubi 1.300 života u Makedoniji .

"Najviše ljudi umiru kada je najveće zagađenje, a to je zimi. Od 30 do 35 odsto smrtnih slučajeva se povezuje sa aerozagađenjem, a najčešće u ranjivim grupama. To su prilično velike brojke", rekao je Đorđev.

"Ne radi se više o krizi ili problemu, ovo je sada elementarna nepogoda, kao požar ili poplava, rekli su aktivisti građanskih organizacija.

Zatražili su da uvođenje hitnih mera koje bi ublažile problem ekstremnog zagađenja vazduha bude prioritet gradskih vlasti, umesto izgradnje panoramskog točka, za koji je izdvojeno oko 20 miliona evra.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak