Alibegovac novi turistički potencijal Novog Sada

021 18.01.2017 12:00
Alibegovac novi turistički potencijal Novog Sada


Alibegovac na obroncima Fruške gore uz značajna ulaganja mogao bi da postane značajna turistička lokacija Novog Sada, pokazala je analiza gradskih urbanista u koju je 021 imao uvid.U analizi koju je radio "Urbanizam", razmatralo se kako bi se mogao iskoristiti ovaj prostor od 35,9 hektara koji je trenutno u potpunosti zauzet vinogradima i nalazi se u većinskom vlasništvu "Navipa" koji je u stečaju. Manji deo zemljišta je u vlasništvu države, odnosno Novog Sada. Ovaj prostor trenutno nema skoro nikakvu komunalnu infrastrukturu iako se nalazi na oko pet kilometara od centra Novog Sada, a na oko kilometar od Bukovca i Instituta u Sremskoj Kamenici.

Prema važećim urbanističkim planovima Alibegovac je predviđen da bude turističko-sportska-rekreativna površina. Urbanisti u analizi navode da bi mogao da se koristi za formiranje zdravstvene, turističke i rekreativne zone, odnosno mogući su sadržaji namenjeni za zdravstveni turizam, etno-gastronomski i vinski turizam, obrazovanje, sport i rekreaciju. Na ovoj površini moguće je napraviti nekoliko manjih celina-zona, od kojih bi svaka obuhvatala od 2,5 do pet hektara, bez vinograda.

Analiza nudi nekoliko rešenja za Alebegovac. Prvi predlog je da to bude prostor za gastronomski i vinski turizam sa vinarijama, ugostiteljskim i smeštajnim objektima, ergelama i sličnim sadržajima. U ovoj varijanti bi se napravilo naselje od 2,5 hektara sa jednospratnim bungalovima sa sportsko-rekreativnim sadržajima u koje bi spadao i bazen, druga zona od 1,5 hektara bi imala paviljone i druge prostore namenjene za turističko-komercijalno-kulturne sadžaje, dok bi se u trećoj zoni od oko dva hektara nalazio hotel od oko 2.000 kvadrata sa pratećim sadržajima. U ovoj predloženoj varijanti četvrta zona od oko pet hektara bi bila vinarija sa drugim sadržajima, a peta zona od skoro dva hektara bi bila konjički klub sa svim ostalim neophodnim objektima za taj sportsko-ugostiteljski sadržaj.

Druga varijanta koju predlažu urbanisti ima za ideju da Alibegovac bude centar zdravstvenog turizma, gde bi prostor bio podeljen u nekoliko manjih celina u kojima bi se nalazili hotel od preko 4.000 kvadrata, dečije odmaralište i edukativni centar od skoro 3.000 kvadrata, naselje sa šest bungalova i restoranom, teniski centar na dva hektara, velnes i spa centar sa nekoliko otvorenih i zatvorenih bazena i ostalim pratećim sadržajima.

U trećoj varijanti, urbanisti Alibegovac vide kao prostor u kojem će se nalaziti golf i spa centar. Golf centar bi se prostirao na celoj površini sa devet polja uz klupski objekat od 3.500 kvadrata sa restoranima, kafeima, prodavnicama, bazenima, smeštajnim kapacitetima i sličnim sadržajima.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak