Britanski parlament, ipak, glasa o Bregzitu

N1info 17.01.2017 20:09
Britanski parlament, ipak, glasa o Bregzitu


Britanski parlament, ipak, će glasati o konačnom sporazumu o izlasku zemlje iz EU. To je potvrdila britanska premijerka Tereza Mej, nakon što se našla pod pritiskom poslanika, koji su zahtevali veće pravo glasa kad je reč o istupanju iz Unije.U obraćanju Parlamentu britanska premijerka je saopštila da Ujedinjeno Kraljevstvo ne može da ostane na jedinstvenom evropskom tržištu, pošto bi njen ostanak na njemu značio da ne napušta Evropsku uniju u potpunosti.

"Britanija planira jasan razlaz sa EU i neće se opredeliti ni za šta što nas ostavlja napola unutra, a napola izvan", kaže Tereza Mej.

Mej je naglasila da Britanija ne želi članstvo u jedinstvenom tržištu, ali da želi najveći mogući pristup tom tržištu, čime je okončala spekulacije da bi London mogao da pokuša da izdejstvuje "meki Bregzit".

"Britanija želi da trguje i posluje širom sveta. Već je počela da doseže druge zemlje. Želi da izađemo iz procesa Bregzita kao snažnija, pravednija, jedinstvenija i više spolja okrenuta zemlja, nego ranije", poručila je Mej.

Britanija ne namerava da usvoji model partnerstva koji s EU imaju Švajcarska ili Norveška, jer bi u tom slučaju ostale i obaveze slobodnog kretanja ljudi, što London ne želi. Ministar finasija obećava da će se pažljivim pregovaranjem sa Briselom ipak izbeći carinski rat.

"Čim napustimo EU moći ćemo da poslujemo po novom sporazumu kao na primer Koreja, što će nam omogućiti da budemo u istoj poziciji kao i do sada", kaže ministar finansija Filip Hamond.

Mej je ranije najavila da će do kraja marta aktivirati član 50 Lisabonskog sporazuma o izlasku Britanije iz EU.

Paradoks je da je posle premijerkinog obraćanja parlamentu i jučerašnjeg oštrog pada, funta danas ima najveću vrednost još od 2008 i finansijske krize.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak