Berze drastično oborile funtu

Politika 17.01.2017 11:01
Berze drastično oborile funtu


Svetska finansijska tržišta oborila su juče, nakratko, vrednost britanske funte na najniži nivo od 1985. godine, strepeći da je Ujedinjeno Kraljevstvo stvarno spremno na potpuni razlaz sa Evropskom unijom, čije posledice berze ne mogu još ni da zamisle.Strepnje berzi – uoči današnjeg govora britanske premijerke Tereze Mej o profilu „bregzita” – pojačala je izjava ministra finansija Filipa Hamonda u nedelju da je Ostrvo spremno da „promeni ekonomski model ukoliko bude prisiljeno da napusti EU bez sporazuma o pristupu jedinstvenom tržištu”. Finansijska tržišta pročitala su u Hamondovoj izjavi pretnju Londona Briselu da će izmeniti sadašnje zakone o oporezivanju evropskog biznisa na Ostrvu ukoliko pregovori krenu nemilim tokom za Kraljevstvo.

Samo koji dan ranije, nemačka kancelarka Angela Merkel apelovala je na 27 preostalih članica EU „da se u budućim pregovorima sa EU drže čvrsto zajedno, makar to dovelo i do pojedinačnih gubitaka“.

Suočene sa neizvesnom dubinom razdora između Ostrva i Evrope već od ovog proleća, berze su juče reagovale panično.

Naime, od Novog Zelanda i Tokija do londonskog Sitija, funta je juče skliznula na 1,1986 američkih dolara, da bi u jednom trenutku pala na 1,1841 „zelenih”, koliko je poslednji put vredela pre 31 godinu. Britanska valuta juče je tokom dana povratila nešto vrednosti (1,203 dolara) nakon izjave Donalda Trampa da je sledeća američka administracija već spremna da „vrlo brzo” potpiše bilateralni trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom.

Berze su juče ipak ostale u velikoj nedoumici: „naoružana” ishodom prošlogodišnjeg referenduma, na šta je sve tačno spremna vlada Velike Britanije u predstojećem razilaženju sa EU?

Naime, Britanci su krajem juna 2016 – na zaprepašćenje dobrog dela sveta – većinom glasali za razlaz sa „briselskom familijom“.

Od tada do danas, zvanični London nije se mnogo trudio da domaćoj javnosti, evropskim partnerima i ostalima pojasni kako zamišlja političku i privredno-finansijsku „solo” budućnost Ostrva. Britanski premijer Tereza Mej nedavno je najavila da će brakorazvodnu parnicu sa EU (u vidu aktiviranja famoznog člana 50 Lisabonske povelje) aktivirati do kraja marta, da se London neće zadovoljiti „mrvicama”, kao i da će cela ta akcija razdvajanja puteva sigurno biti završena do 2019. godine. Gospođa Mej je takođe ovih dana najavila da će profil britanskog viđenja „bregzita” saopštiti danas – u Londonu – samo nekoliko sati pre nego što krene u Davos na Svetski ekonomski forum, kao jedini lider iz G-7 grupacije najrazvijenijih država sveta.

Sadržaj tog govora gospođe Mej do prošlog vikenda delovao je kao više nego dobro čuvana tajna. A onda su nedeljna izdanja brojnih ostrvskih novina objavila delove tog izlaganja, bez poimeničnog objavljivanja izvora.

Prema ovim novinskim navodima, Mejova će insistirati da je za Britance „vreme da stave tačku na podele i na jezik povezan sa taborima ’za ostanak’ i ’ za izlazak’, i ujedine se u ostvarenju ’bregzita’ i izgradnje stvarno globalne Velike Britanije“. Niz britanskih novina spekulisao je da je Mejova spremna na čist i potpuni razvod od Evrope, što bi podrazumevalo istupanje iz jedinstvenog tržišta, Evropske carinske unije i Evropskog suda pravde – sve radi ključnog okidača uspeha zagovornika referenduma u obliku kontrole nad imigracijom.

U međuvremenu se oglasio i Dauning strit, saopštenjem da će govor Tereze Mej staviti naglasak na potrebu da se Britanci ujedine u borbi za zaštitu i jačanje prava domaćih radnika.

Šta će Tereza Mej danas otkriti o akcionom planu Ujedinjenog Kraljevstva za napuštanje Evropske unije, još je javna nepoznanica.

Uznemirenje berze tim povodom deluje neopravdano. Koliko prošle jeseni, gospođa Mej je na svečanoj večeri kod lorda Mejera u Londonu jasno najavila kakav raskid sa Evropom spremaju na Ostrvu.

„Jasna je i odlučna namera o napuštanju Evropske unije, sa ciljem da za nas stvorimo smelu i novu pouzdanu budućnost u svetu... Kada narod traži promene, zadatak je političara da to uvaže... Bićemo primer kako fleksibilna i ambiciozna država može da preuzme novu globalnu ulogu u kojoj uz tradicionalne trgovinske blokove, agilne nacije mogu slobodno da trguju sa drugima shodno svojim i interesima svojih naroda...“ izjavila je Mejova prošlog novembra.

London se izgleda sprema da sa Briselom uđe u pregovore sa vizijom da Velika Britanija ima novu samostalnu globalnu ulogu.

Koliko će to koštati funtu, neizvesno je.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak