Bajatović bacio 11 miliona evra: Štetan posao direktora Srbijagasa plaćaju građani Srbije

Blic 17.01.2017 10:38
Bajatović bacio 11 miliona evra: Štetan posao direktora Srbijagasa plaćaju građani Srbije


I pored toga što su dugovi "Srbijagasa" premašili milijardu evra, Dušan Bajatović nastavlja da donosi loše poslovne odluke koje koštaju firmu, ali i građane Srbije.Jedna od njih je i gasifikacija Grocke, gde je plaćeno 16,5 miliona evra privatnom izvođaču za poslove koji nisu završeni. Toliko je para dao "Milenijum timu" od investicije vredne 29 miliona evra, koja je trebalo da se završi decembra 2014. godine, iako je urađeno manje samo 110 od ugovorenih 590 kilometara mreže.

Naime, ako je posao vredan 29 miliona, a "Milenijum" je završio manje od petine posla, oni su trebali da budu isplaćeni sa nešto više od pet miliona evra. Sve preko toga je bačen novac. Sudeći po svemu, on bi isplatio i ostatak od 13 miliona evra, ali ga je u tome zaustavilo nekoliko članova Nadzornog odbora, koji su u aprilu 2015. godine, pet meseci nakon što je projekat trebalo da bude završen, zatražili da se plaćanje zaustavi jer radovi uveliko kasne. Oni su uradili analizu realizacije ugovora.

- Dobro je što je ova analiza urađena i što se videlo koliko je potpis Dušana Bajatovića naneo štetu kompaniji, ali indirektno i građanima Srbije jer se za ovaj posao uzeo kredit za koji je garantovala država. On je ugovorom omogućio da se izvođaču radova daju blanko menice, koje mogu da aktiviraju, ukoliko im se do 10. u mesecu ne uplati novac, bez obzira na to da li se poštuje dinamika radova. Ova malverzacija je zaustavljena sredinom 2015. na intervenciju Vlade, koju su obavestili članovi NO da "Srbijagas" plaća poslove koji nisu urađeni.

Vlada je naložila da se zaustavi isplata izvođaču jer su rokovi probijeni, ali i da se nađe forma kojom će "Srbijagas" moći da nadoknadi izgubljeno - objašnjava naš sagovornik.

Prema saznanjima "Blica" koji je imao uvid u ugovor, to izgubljeno nije ni moglo da se nadoknadi jer "Srbijagas" nije zaštitio sebe u ovom poslu, čak i onda kada su rokovi probijeni.

- Jedino je mogao da se potpiše aneks kojim je izvođaču dato dodatno vreme da do 2018. godine završi gasifikaciju. Drigim rečima, "Srbijagas" je platio mačku u džaku, pa je tako do 2018. ostao i bez para, ali i gasovoda. A sve je počelo 2012. kada je pompeznim potpisivanjem ugovora između tadašnjeg predsednika opština Grocka Dragoljuba Simonovića, "Milenijum tima" kao izvođač radova i "Srbijagasa" najavljen posao veka. Dobro upućeni kažu da to može biti posao veka samo za bivšeg prvog čoveka Grocke Simonovića, čije je naselje Vrčin jedino i dobilo gas.

Iz "Srbijagasa" nismo dobili odgovor o dosadašnjoj realizaciji gasifikacije u Grockoj.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak