Mađarski ledolomci stigli u Srbiju

N1info 16.01.2017 22:17
Mađarski ledolomci stigli u Srbiju


Dva ledolomca iz Mađarske stigla su popodne u Srbiju i u sektoru takozvane Daljske krivine razbijaju ogromne ledene barijere na Dunavu prema opštini Apatin. Vlada Srbija uputila je molbu Mađarskoj da, umesto do Apatina, ledolomci razbiju led Dunavom do Beograda, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja.Detaljnim pregledom Dunava u zoni hrvatskog mesta Dalj, u sektoru Daljske krivine, utvrđeno je da se ledena barijera na ovoj reci proteže na čak 15 kilometara.

Radi razbijanja leda, uz pomoć ledolomaca iz Mađarske u zoni daljske krivine, danas je u Novom Sadu ponovo angažovan brod-potiskivač "Sloga". "Sloga" je do mraka radila na razbijanju leda na Dunavu u Novom Sadu, kako bi se na reci stvorio što širi koridor za sante razbijenog leda koje budu stizale iz zone daljske krivine.

Iz preduzeća "Vode Vojvodine" saopšteno je da je posebno problematična deonica Dunava u Novom Sadu zbog krivina i mostova, pošto stubovi, naročito Žeželjevog mosta, usporavaju protok leda.

Razbijanje leda na Dunavu od izuzetne je važnosti, jer ledeni čepovi mogu izazvati velike, veoma opasne i ekonomski štetne ledene poplave.

Kako je saopšteno, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastruktrure Zorana Mihajlović sazvala je hitan sastanak svih nadležnih službi iz vodoprivrede i vodnog saobraćaja, radi što efikasnijeg odgovora na formiranje ledenih čepova na Dunavu.

Očekuje se da će angažovanje domaćih i mađarskih ledolomaca doprineti daljem smanjenju leda na Dunavu, stoji u saopštenju.

Sve nadležne službe Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i drugih nadležnih sektora konstantno prate stanje na terenu, štabovi se svakodnevno sastaju i pripremljeni su sve moguće situacije.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture apeluje na vlasnike plovnih objekata da poštuju upozorenja i vode računa o svojoj imovini.

Trenutno je najkritičnija situacija na području Beograda od Pupinovog mosta do Grocke, a veliki ledeni čepovi na Dunavu su i kod Dalja i Borovog naselja u Hrvatskoj.

Gročanski alasi povukli čamce

Poslednja šansa za spas od leda koji je okovao i obalu Dunava u Grockoj. Oko 70 čamaca su, poučeni iskustvom iz 2012. godine, gročanski alasi povukli pre prvog decembra prošle godine. Led u Gorckoj i dalje stoji u mestu, kao i splavovi čiji se vlasnici – Zoran Živanović i Vujadin Vorkapić - nadaju da ih neće zadesiti sudbina onih sa zemunskog keja.

“Što se tiče Dunava, matica sredinom ide, znači ovde gde su splavovi nisu uopšte ugroženi. 2012. godine isto je bilo leda, veće količine leda, pa nije bilo problema”, kaže Živanović.

“Okovano je sve ledom, ne možemo da se pomerimo, ne možemo ništa da uradimo. Proveravamo vezove, ostale veze, sajle i to je to”, kaže Vorkapić.

Ledostaj se do Grocke prostire od Pupinovog mosta u Zemunu, a zadatak da izlomi ledeni čep dobio je srpski ledolomac "Greben", koji oslobađa plovni put oko Beograda. Mađarskim ledolomcima prva stanica u Srbiji je Apatin, čije pristanište nije izdražalo udare leda.

“Međunarodno putničko pristanište je jako, jako teško oštećeno”, ističe Veljko Kovačević iz Ministarstva saobraćaja. “Betonski pristani su otkinuti od šipova. Obezbeđena je tamo sad situacija, a saniranje štete sledi tek kad se led odmrzne”, objašnjava on.

Sudeći po najama meteorologa, to neće biti skoro, jer će pad temperatura u minus samo doprineti da leda bude još više. Dok ledolomci ne završe posao, Dunavom će moći da se kreću jedino ptice.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak