Ledolomci razbijaju led kod Dalja

RTV 16.01.2017 17:03
Ledolomci razbijaju led kod Dalja


Mađarski ledolomci, koji su jutros krenuli iz Baje, danas oko 16 časova prošli su pored Apatina. Oni bi trebalo najpre kod Daljske krivine u Hrvatskoj da razbijaju led što bi poboljšalo stanje na delu Dunava kod ApatinaDva mađarska ledolomca krenula su iz Baje jutros prema Srbiji. Očekuje se da će se odmah uputiti prema Borovu i Dalju gde su najkritičnija mesta na Dunavu na deonici Bezdan - Bačka Palanka.

Dolazak ledolomaca potvrdio je i pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević.

Kovačević je istakao da je tokom noći situacija bila stabilna, ali da su najkritičnije tri tačke i to u Dalju, zatim kod Borovog sela, a najkriticnije je u beogradskom sektoru od Pupinovog mosta sve do Grocke.

"Naša posada se ukrcala oko osam sati i očekuje se da stignu oko 17 sati u sektor Apatina", rekao je Kovačević za RTS.

On tvrdi da je za sada situacija pod kontrolom, kao i da se štabovi svakodnevno sastaju i da su "pripremljeni za moguće probleme".

Vode Vojvodine: Dve nove barijere na Dunavu

"Tokom jučerašnjeg dana, formirane su dve nove ledene barijere na Dunavu, jedna uzvodno, a druga nizvodno od daljske krivine. Na području Novog Sada, usled očekivanog lomljenja leda za koje su angažovani ledolomci iz Mađarske, ponovo će biti angažovan i potiskivač Sloga", navodi se u saopštenju Javnog vodoprivrednog preduzeća Vode Vojvodine.

Dodaje se da na celom toku Save danas ima manje leda nego prethodnih dana, dok su Tisa i banatski vodotoci i dalje pod ledom.

Redovna odbrana od zagušenja ledom i dalje se sprovodi na 708 kilometara Save, Tise i banatskih vodotoka, a vanredna na 104,7 kilometara Dunava, piše u saopštenju.

Navodi se da je debljina leda od pet do 20 centimetara i dodaje da na svim vodotocima dežurni timovi danonoćno prate stanje na terenu.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak