Istorija: Teodosić ispred NBA zvezda!

Mondo 16.01.2017 10:44
Istorija: Teodosić ispred NBA zvezda!


Posle 16 godina, najbolji košarkaš Evrope ne igra u NBA ligi. To je Miloš Teodosić. Čestitke, majstore!Miloš Teodosić vratio je nagradu "Euroscar" u Evropu posle punih 16 godina!

Jedna od tri najprestižnije nagrade u evropskoj košarci, uz FIBA igrača godine i Sveevropskog košarkaša u izboriji Eurobasketa, pripala je srpskom plejmejkeru, prvom igraču od 2000. godine koji je proglašen za najboljeg, a da ne nastupa u NBA ligi.

Italijanska "Gazzetta dello Sport", koja tradicionalno sprovodi ovu anketu u 33 zemlje sveta, a pravo glasa imaju treneri, igrači i sportski novinari, nazvala je Teodosićev trijumf istorijskim utoliko što je prekinuta duga tradicija da se za najbolje iz Evrope biraju oni koji nastupaju u NBA ligi.

Prethodno, Gregor Fućka bio je proglašen za najboljeg kao igrač Fortituda u 2000. godini, a onda su redom birani: Peđa Stojaković, Dirk Novicki (6 puta), Toni Parker (2), Pau Gasol (4), Andrej Kirilenko i Mark Gasol.

Prvi "Euroscar" dodeljen je 1979. godine i pripao je sovjetskom košarkašu Vladimiru Tkačenku, a potom je usledila dominacija igrača iz jugoslovenske škole: Dražen Dalipagić, Dragan Kićanović (2), Dražen Petrović (4), Toni Kukoč (5), uz kratke prekide kada bi za najboljeg bio biran Arvidas Sabonis (6).
Novicki i Sabonis rekorderi su sa po šest laureata, jednim više od Kukoča i dva od starijeg Gasola.

Teodosićev izbor dobija na snazi ako pogledamo ko sve od Evropljana trenutno nastupa u NBA ligi, ali i kakva je konkurencija u samoj Evropi.

Teo je u 2016. godini predvodio CSKA do trijumfa u Evroligi, a potom i Srbiju do finala Olimpijskih igara u Riju, na tom putu igrajući košarku koja mu je donela još jedno laskavo priznanje pristiglo od američkih košarkaških trenera, koji su ga proglasili najboljim košarkašem koji ne nastupa u NBA ligi.

Uredništvo "Gazzette" u tekstu u kom su objavljeni rezultati glasanja nazvalo je Teodosića "fenomenom" i podsetilo da mu na kraju sezone, a ima 29 godina, ističe ugovor sa CSKA iz Moskve i da postoji mogućnost da veličanstvenu karijeru završi u NBA ligi.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak