Opel Insignia Grand Sport i sa AWD pogonom

AutoBlog 16.01.2017 10:04
Opel Insignia Grand Sport i sa AWD pogonom


Mesec dana nakon premijernog predstavljanja, u Opelu su za kupce svoje uzdanice u D segmentu pripremili i verziju sa pogonom preko obe osovine (AWD – All Wheel Drive).

Opel će naime uskoro proširiti ponudu za svoj model Insignia Grand Sport verzijom koja će obrtni moment motora optimalno raspoređivati na obe osovine, čime je VW Passat, koji u nazivu sadrži dodatak 4Motion, dobio ozbiljnu konkurenciju.

Rešenje priključivog pogona preko obe osovine (Twinster), iza kojeg stoji britanska kompanija GKN Driveline, u ovom slučaju čak omogućava i različit obrtni moment na zadnjem paru točkova, o čemu se, u zavisnosti od situacije, brzine i uslova na putu brinu dva hidraulična kvačila u kućištu iznad zadnje osovine i gomila sofisticirane elektronike.

Sličan sistem distribucije snage na podlogu, kojim je anulirana potreba za korišćenjem klasičnog diferencijala, u svojim automobilima koristi Ford (Focus RS) i Range Rover (Evoque), a verovatno će biti standardno ponuđen i u najsnažnijoj Insigniji OPC čiji je razvoj u završnoj fazi.

Opel će Insigniju Grand Sport s priključivim pogonom preko obe osovine, jer se u normalnim okolnostima sav obrtni moment distribuira na prednju osovinu, premijerno predstaviti na Sajmu automobila u Ženevi, a isti sistem pogona će nešto kasnije ponuditi i uz karavansku karoserijsku verziju. U oba slučaja za prenos snage je zadužen 8-stepeni automatski menjač.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak