Jeremić: Kandidujem se za predsednika Srbije

Blic 15.01.2017 13:28
Jeremić: Kandidujem se za predsednika Srbije


Predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić odlučio je da se kandiduje na predsedničkim izborima nakon opsežnih konsultacije sa najbližim saradnicima, a ovu odluku će objaviti u nedelju, saznaje ekskluzivno „Blic” od izvora bliskih bivšem šefu diplomatije.- Prelomio je nakon konsultacija s umnim ljudima koji su mu pomagali i u sastavljanju programa - kaže izvor „Blica” blizak bivšem ministru spoljnih poslova.

Odluku, kako saznajemo, Jeremić nije doneo naprečac, već posle dugo razmišljanja i konsultovanja. Zasad je, tvrde naši izvori, obezbedio podršku pojedinih lokalnih lidera, poput lidera Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića, Miroslava Aleksića iz Trstenika, ali i drugih pojedinaca koji imaju rezultate u svojim sredinama. Na taj način je bivši šef diplomatije obezbedio je preko potrebnu infrastrukturu.

Jeremić je i sam u više navrata prethodnih nekoliko meseci izjavljivao da "intenzivno razmišlja da se kandiduje".

- Kad bih se kandidovao, bila bi to moja najvažnija odluka u karijeri i stoga prilazim ozbiljno tome i ne zatrčavam se. Teško se živi, narod je nezadovoljan i to se ne može rešiti preko noći. Zato je od pitanja ko će se kandidovati bitnije koja rešenja ponuditi i ja se o tom rešenjima savetujem s umnim ljudima - rekao je Jeremić nedavno.

Na pitanja kada bi mogao da donese odluku o tome hoće li se kandidovati za mesto predsednika Srbije, Jeremić je ponovio:

- Kad budem sagledao mogućnosti da ponudim rešenja za probleme građana.

Jeremić je mogućnosti očigledno sagledao i u mesecima pred nama će o programu razgovarati sa građanima širom Srbije.

Prema rezultatima nekoliko anketa koje su u protekla dva meseca radile različite agencija za istraživanje javnog mnjenja, Jeremić se veoma visoko kotira. Sve ankete pokazuju da bi u slučaju da se kandiduje Aleksandar Vučić, on bio pobednik već u prvom krugu. U svakom drugom scenariju, Jeremić bi imao velike šanse da uđe u drugi krug, gde je sve moguće.

Jeremić ima veliku prepoznatljivost u javnosti, i prethodnih godina dok nije bio u dnevnoj politici nije gubio na popularnosti, a skoku rejtinga svakako je doprinela njegova kandidatura za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, gde je zauzeo drugo mesto iza Antonija Gutereša.

Kvote na kladionicama nešto su manje povoljne po bivšeg šefa diplomatije, pa tako Saša Janković, makar prema kladionicama, ima duplo veće šanse od Jeremića da postane predsednik. Najmanje kvote su na Aleksandra Vučića 1,85 i Tomislava Nikolića 1,85, slede Vojislav Šešelj i Ivica Dačić sa kvotom 10, Saša Janković 15, Nikola Selaković i Jorgovanka Tabaković sa 20, pa tek onda Jeremić sa kvotom 25.

Kandidatura Vuka Jeremića i konačan je znak da opozicija ipak neće imati jednog kandidata.

Saša Janković je najavio kandidaturu pre desetak dana, dok je lider LDP Čedomir Jovanović rekao da će se u slučaju Jeremićeve kandidature i on lično kandidovati.

DS je zvanično saopštila da će podržati Sašu Jankovića, isto je uradila i Nova stranka Zorana Živkovića, dok se ostali politički činioci još ne izjašnjavaju.

Jeremić je do sada, osim sa Jankovićem i Draganom Šutanovcem, u više navrata razgovarao sa liderom SDS Borisom Tadićem i predsednikom DJB Sašom Radulovićem.

Ko su sve kandidati?

Zasad je izvesno da će iz proevropskog dela opozicije na izbore izaći Saša Janković i Vuk Jeremić. Među desno orijentisanim strankama, kandidaturu su najavili lider radikala Vojislav Šešelj, predsednik Dveri Boško Obradović, kao i Aleksandar Popović iz Demokratske stranke Srbije. Aktuelni predsednik Tomislav Nikolić najavio je da će odluku o učešću na izborima saopštiti na Božić, ali se posle razgovora sa liderom SNS Aleksandrom Vučićem predomislio, pa bi Nikolić i Vučić pred građane, kako su rekli, trebalo da izađu na Sretenje.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak