Tramp: Zadržaću sankcije Rusiji

RTV 14.01.2017 23:19
Tramp: Zadržaću sankcije Rusiji


Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas da će zadržati sankcije Rusiji još neki period"Ukoliko se slažete i ako nam Rusija zaista pomaže, zašto bi bilo ko uveo sankcije ako neko čini zaista divne stvari", rekao je Tramp u intervjuu za Volstrit džornal, prenosi Rojters.

Tramp je rekao da će možda povući sankcije koje je administracija Baraka Obame uvela zbog navoda o sajber-napadima, ukoliko Moskva pokaže da je od pomoći u borbi protiv terorizma i dostizanju ciljeva bitnih za Vašington.

Tramp je naveo i da je spreman za sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, nakon što bude inaugurisan 20. januara.

"Razumem da žele da se sastanemo i to je potpuno u redu", dodao je Tramp.

Bez podrške jednoj Kini

Tramp je izjavio i da neće podržati politiku "jedinstvene Kine" dok ne vidi napredak Pekinga u trgovini i njihovoj valuti.

"Sve je pod pregovorima, uključujući i politiku 'jedinstvene Kine'", rekao je Tramp.

SAD su do sada priznavale tu politiku - da postoji samo jedna Kina i da je Tajvan deo te Kine.

Tramp je rekao da će prvo razgovarati sa zvaničnicima Kine, ali je ponovio svoju raniju izjavu da su oni "valutni manipulatori".

"Umesto da kažu 'Mi devalviramo našu valutu', oni kažu da ona opada. Ne opada, oni to rade namerno", rekao je Tramp.

Prema njegovim rečima, američke kompanije ne mogu da se takmiče sa kineskim, jer je američka valuta jaka i to ubija SAD.

Rojters prenosi da iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova nisu odgovorili na zahtev te agencije da prokomentariše Trampov intervju o ovoj temi.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak