Počinje 10. 'Kustendorf'

RTV 14.01.2017 11:00
Počinje 10. 'Kustendorf'


Deseti Međunarodni filmski i muzički festival 'Kustendorf' počinje danas u Drvengradu na Mokroj Gori, a do 19. januara u takmičarskom programu biće prikazana 22 kratka filma mladih autora iz 19 zemalja.Festival će otvoriti filipinski autor Lav Dijaz, koji će prethodno održati radionicu za studente, nakon projekcije filma "Žena koja je otišla", za koji je prošle godine dobio "Zlatnog lava" u Veneciji.

Na otvaranju će biti prikazan i 40-minutni film o svim dosadasnsjim gostima festivala, a od ponoći sviraće Emir Kusturica sa "No Smoking Orchestrom", Adam Stinga i Novosadski big bend.

"Kustendorf" će kao i prethodnih godina biti posvećen budućim filmskim stvaraocima i velikanima svetskog autorskog filma, a njegov osnivač Emir Kusturica ističe da su i Drvengrad i festival "utopija koja živi" i sa kojom se bore protiv društva spektekla i industrije zabave, pružajući mladim autorima priliku da uče od najboljih.

Za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se filmovi mladih režisera iz Bugarske, Bosne i Hercegovine, Danske, Izraela, Irana, Libana, Mađarske, Moldavije, Nepala, Portugala, Rusije, Singapura, Srbije, Ukrajine, Hong Konga, Crne Gore, Čilea, Švajcarske i sa Filipina.

Međunarodni žiri čine književnica i scenaristkinja Glin Jan (predsednica), advokat i stručnjak za ekonomiju filma Kristijan Valsamidis i režiser Nikola Ležaić, dok će o nagradi "Vilko Filač" za najbolju fotografiju odlučivati direktori fotografije Ištvan Borbaš i Mišel Amatje.

Na konkurs je pristiglo blizu 500 filmova, a za selekciju takmičarskog programa bili su zaduženi Maja Kusturica, Svetolik Mića Zajc i Marko Milosavljević.

"Savremene tedencije" prikazaće neke od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije, koje će predstaviti njihovi autori - gosti festivala, na radionicama nakon projekcija.

Pored "Žene koja je otišla", na jubilarnom "Kustendorfu" biće prikazani i filmovi "U krevetu sa Viktorijom" rediteljke Žustin Trie koji će predstaviti glumica Viržin Efira, "Cveće zla" finskog reditelja Anti Jokinena, dobitnika nagrade za najbolju režiju na Šangajskom filmskom festivalu, "De Lan", pobednik Šangajskog filmskog festivala, kineskog reditelja Đie Liua, kao i "Duša na struni" koji je režirao Džang Jang.

Srpsku premijeru imaće i Kusturičin najnoviji film "Na mliječnom putu".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak