Rojters: Agenti beže, CIA se raspada zbog Trampa

B92 14.01.2017 01:55
Rojters: Agenti beže, CIA se raspada zbog Trampa


Moral u CIA opada zbog rasprava novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa sa američkim obaveštajnim službama.Neki obaveštajni agenti već su potpisali svoje ostavke, prenosi Rojters.

Prema rečima visokog zvaničnika jedne obaveštajne agencije, raste broj agenata starijih od 50 godina sa najmanje 20 godina iskustva, kao i sa najmanje pet godina iskustva u inostranstvu, koji su već potpisali ostavke, ali nisu naveli datum.

"Ovde vlada velika anksioznost zbog Trampovog očiglednog omaložavanja našeg posla i opasnosti s kojima se suočavamo", rekao je jedan agent druge obaveštajne službe.

Kako su naveli sadašnji i bivši zvaničnici američke vlade, uobičajeno je da ljudi napadaju CIA, ali nije uobičajeno da to radi predsednik.

"Mislim da je to recept za katastrofu", rekao je Danijel Bendžamin koji je bio u odeljenju za borbu protiv terorizma u Beloj kući i Stejt departmentu u vreme vladavine demokrata.

Tramp je optužio političke protivnike - i demokrate i republikance, da su zajedno sastavili neproverene tvrdnje koje ga povezuju sa Rusijom i kazao da su taj dokument najverovatnije sastavile obaveštajne službe, prenosi Rojters.

On je na svom Tviter profilu napisao da su podatke sastavili "ljigavi" politički operativci i iz redova demokrata i iz redova republikanaca, kao i propali špijun, a da je Rusija demantovala da postoji bilo kakav takav dokument.

"Njih su najverovatnije sastavile obaveštajne agencije, iako su znale da nemaju dokaze i da ih nikada neće imati", napisao je Tramp na Tviteru i dodao da će njegovo osoblje u roku od 90 dana objaviti pun izveštaj o hakovanju.

Šef Nacionalne obaveštajne službe Džejms Kleper izjavio je u sredu da meterijal koji su o Trampu objavili mediji nisu potekle od obaveštajnih agencija, kao i da one nisu otkrile od koga potiču te informacije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak