Vlada Srbije o Haradinaju: Nema odustajanja od gonjenja zločinaca

Blic 13.01.2017 15:24
Vlada Srbije o Haradinaju: Nema odustajanja od gonjenja zločinaca


Vlada Srbije zaključila je na današnjoj sednici da će nastaviti sa gonjenjem svih optuženih za ratne zločine, bez obzira na nacionalnost i insistirati da budu okrivljeni, pozvala je sve zemlje EU, ali i druge, da poštuju pravila međunarodnog javnog prava i da uđu u meruitum stvari a ne da donose političke odluke.Vlada je takođe zatražila hitno i neodložno izručenje Ramuša Haradinaja Srbiji.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade čija je jedina tema bila odluka francuskog suda da pusti na slobodu Ramuša Haradinaja, da Srbija šalje upozorenje da ne prihvata pravdu onakvu kakva odgovara interesima velikih sila i da neće odustati od gonjenja ratnih zločinaca, pa makar ostali ostrvo u Evropi.

On je upozorio Francusku, ali i druge zemlje da će Srbija uzvratiti na isti način ukoliko se ne budu poštovale njen međunarodne poternice, odnosno na isti način će se ophoditi prema njihovim poternicama i zahtevima za izručenje.

Poručio je da Srbija ne prihvata "lažnu pravdu" i to da zločini protiv Srba budu dozvoljeni ako je to u interesu velikih sila.

- Jesmo li mi ljudi ako ne kažnjavamo ratne zločince. Za nas to zbog civilizacijskih vrednosti nije prihvatljivo - kazao je on.

On je pitao i da li se međunarodna zajednica bori za vladavinu prava, ili štiti one koji se zalažu za politiku sile.

- Da li je moguće da Srbiji neko nešto prebacuje zato što traži Haradinaja i da joj neko prebacuje za poglavlje 23 i 24? - rekao je Đurić i upitao i da li je u redu zanemarivati ratne zločine, a tražiti one "koji su porušili nekakve barake".

- Da li je moguće da smo mi jedini kojima će život jedne bebe od 14 dana biti važniji od toga ko je porušio neku baraku ili tome slično. Da li je u moralnom smislu prihvatljivo amnestirati nekog takvog i baviti se barakama - upitao je Djurić.

Naglasio je da će Srbija nastaviti da goni optužene za ratne zločine i pokazati da je u tome drugačija i bolja od nekih država.

- Ne želimo da verujemo da se neko u Francuskoj uplašio demonstracija desetine ljudi, koji bi opravdali svaki zločin. Neki misle da ako ste Albanac da vam je sve dozvoljeno - primetio je.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je da Srbija neće odustati od svog zahteva da Haradinaj bude isporučen i da mu se sudi za ratne zločine, kao i da zahteva neodložno izručenje Haradinaja, kome će biti obezbeđeno pravično i fer suđenje. Ona je istakla da su Tužilaštvo za ratne zlocicne i Odeljenje za ratne zlocne Višeg suda u Beogradu spremni da obezbede taj postupak, s obizrom da ni su postupcima koji su se do sada vodili, nije bilo primedbi.

Kuburović je rekla da u proširenoj optužnici protiv Haradinaja ima 30 novih svedoka i drugih dokaza. Ona je rekla da se Srbija nada da će francuski organi postupiti profesionalno.

Ona je napomenula da su francuskim pravosudmi organima presleđena tri velika registratora u kojima se nalaze pisani iskazi svedoka, brojne DNK analize, potvrde o smrti, kao i pravosnažne presude koje su donete pred Višim sudom u Beogradu.

Upitana za dijalog i odnos Beograda i Prištine nakon hapšenja Haradinaja, Kuburović je rekla da će upravo "odgovornost svakoga za ono što je radio, doprineti pomirenju.

- Neki od svedoka su dali pisanu izjavu, ima onih koji imaju status zaštićenih svedoka tako da ne mogu da otkrivam njihova imena - napomenula je Kuburović i izrazila nadu da će francuski organi postupiti profesionalno i poštovati Evropsku konvenciju o ekstradiciji koju su sami potpisali, a koja ih obavezuje na postupanje bez obizra da li su u pitanju ratni zločini, genocid ili zločini protiv čovečnosti.

U konkretnom slučaju, kako je navela, radi se o zločinima nad civilnim stanovništvom pre svega Srbima, Romima i Albancima koji nisu pristali da sarađuju sa OVK tokom 1999. godine.

Ona je istakla da iako su se Haradinajevi advokati pozivali na pravila ne bis in idem - da je već za ista krivična dela oslobodjen u Hagu, taj postupak vodio za dela od marta do spetmebra 1998, dok ga sprski pravosudni organi traže za dela mahom počinjena u junu 1999. godine.

- Rešenje o sprovođenju istrage iz 2004. godine i naredba o proširenju koja od pre desetak upravo se odnose na taj vremenski period. Dakle nema govodora o istim delima, jer nije isti vremenski okvir, nisu isti oštećeni - naglasila je ministarka pravde.

Ministarka pravde je navela da je Francuska bila dužžna da i bez poternice Interpola postupi po zahtevu Srbije za izručenje bivššeg komandanta OVK Ramšuša Haradinaja, s obizrom da je potpisnica Evropske konvencije o ekstradiciji.

Upitana za primenu načela reciprociteta u postupanju prema našim poternicama i zahtevima za izručenje, Kuburović je najavila da će Srbija odgovoriti istom merom u odnosu na odgovor na njen zahtev.

- Ako neko ko je osuđen ili se protiv njega vodi postupak za ratne zbog zverskog ubijanja, mučenja, silovanja, torture, ukoliko ne bude izručen Srbiji mi ćemo istom merom uzvratiti na zahteve koje Francuska bude uputila prema nama - navela je ministarka pravde.

Ona je ukazala da je pritvaranje lica ili odbrana sa slobode, jedna etapa u postupku, dok je druga odlučivanje da li će neko biti izručen zemlji koja ga traži.

To su potpuno dva razlitičta postupka, navela je Kuburović ističući da u zavisnosti od sporazuma koji postoji sa zemljiom koja traži lice, neko može da bude u pritvoru 18 dana do godinu dana.

- Tako da u zavisnosti kako se bude postupalo prema našem zahtevu, ne znači da neko lice koje bude tražila Francuska neće biti pritvoreno, ali može da znači da neće biti izručeno - napomenula je Kuburović.

Vlada Srbije održala je hitnu sednicu na kojoj su svi ministri informisani o odluci francuskog suda da bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja pusti da na slobodi čeka odluku na zahtev Srbije za njegovo izručenje. Takođe, ministri su informisani o o potezima koje Srbija povukla kada je reč o zahtevu za izručenje Haradinaja Srbiji.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je da Srbija ne prihvata pravdu koja podrazumeva nekažnjeni lov i ubijanje nedužnih civila, srpskih ili bilo koje druge nacionalnosti, poput onih koje su učinili Ramuš Haradinaj i njegova zločinačka grupa.

On je ukazao na zverske zločine koje je činio lično Ramuš Haradinaj koji je mučio logoraše, silovao maloletnu devojku, a odgovoran je i za smrt dvonedeljne bebe u kolevci kojoj je lično pucao u glavu, a potom ju je i odsekao. Upitao je da li je ubijanje nedužnih civila nedovoljan razlog da Haradinaj bude izručen pravosudnim organima Srbije.

Đurić je pročitao delove iz optužnice protiv optuženog bivšeg vođe OVK i nekadašnjeg kosovskog premijera.

U optužnici su navedena ubijanja, silovanja, ne samo srpskih, već i civila druge nacionalnosti.

I ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija neće odustati od gonjenja jednog od komandanata OVK Ramuša Haradinaja i zahteva za njegovo izručenje zbog ratnih zločina.

Dačić je novinarima u Vojnom muzeju rekao da Srbija smatra da Evropska unija (EU) ima neke principe, među kojima je i kažnjavanje ratnih zločina.

On je istakao da Srbija veruje da će se Francuska držati principa EU, a prema njegovim rečima, ukoliko do toga ne dođe, onda Srbija zadržava pravo da "se na isti način ponaša kada su njeni interesi u pitanju".

- Koji su principi iznad toga? Da li su politički oportunizam i političke odluke važnije od tih princip - upitao je šef srpske diplomatije.

Sud u francuskom gradu Kolmar odlučio je juče da iz pritvora pusti Haradinaja, oduzevši mu pasoš i uz obavezu da se dva puta nedeljno javlja policiji.

Haradinaj, kojeg su francuske vlasti uhapsile 4.januara, će na slobodi sačekati konačnu odluku o zahtevu Srbije za njegovu ekstradiciju.

Srbija je pre tri dana poslala Francuskoj zahtev za izručenje Haradinaja, a juče je prosledila i dopunu zahteva sa pratećom dokumentacijom i novim dokazima.

Francuski sud nije juče odlučivao o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja već samo o merama kojima će obezbediti njegovo prisustvo u toku postupka odlučivanja o sprskoj molbi, potvrdjeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Ekstradicioni postupak je u toku, a sud u Kolmaru će u narednom periodu zakazati ročište na kojem će biti saslušan Haradinaj povodom srpskog zahteva za izručenje, objasnili su u tom ministarstvu.

Nakon toga sud će dati svoju procenu i mišljenje o ispunjenosti uslova za ekstradicju.

Po pravosnažnosti sudske odluke o izručenju Haradinaja, konačnu odluku da li se usvaja ili ne zahtev Srbije doneće Ministarstvo pravde Francuske.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak