Opel Insignia Grand Sport i sa AWD pogonom

AutoBlog 13.01.2017 15:10
Opel Insignia Grand Sport i sa AWD pogonom


Mesec dana nakon premijernog predstavljanja, u Opelu su za kupce svoje uzdanice u D segmentu pripremili i verziju sa pogonom preko obe osovine (AWD – All Wheel Drive).Opel će naime uskoro proširiti ponudu za svoj model Insignia Grand Sport verzijom koja će obrtni moment motora optimalno raspoređivati na obe osovine, čime je VW Passat, koji u nazivu sadrži dodatak 4Motion, dobio ozbiljnu konkurenciju.

Rešenje priključivog pogona preko obe osovine (Twinster), iza kojeg stoji britanska kompanija GKN Driveline, u ovom slučaju čak omogućava i različit obrtni moment na zadnjem paru točkova, o čemu se, u zavisnosti od situacije, brzine i uslova na putu brinu dva hidraulična kvačila u kućištu iznad zadnje osovine i gomila sofisticirane elektronike.

Sličan sistem distribucije snage na podlogu, kojim je anulirana potreba za korišćenjem klasičnog diferencijala, u svojim automobilima koristi Ford (Focus RS) i Range Rover (Evoque), a verovatno će biti standardno ponuđen i u najsnažnijoj Insigniji OPC čiji je razvoj u završnoj fazi.

Opel će Insigniju Grand Sport s priključivim pogonom preko obe osovine, jer se u normalnim okolnostima sav obrtni moment distribuira na prednju osovinu, premijerno predstaviti na Sajmu automobila u Ženevi, a isti sistem pogona će nešto kasnije ponuditi i uz karavansku karoserijsku verziju. U oba slučaja za prenos snage je zadužen 8-stepeni automatski menjač.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak