Ciklus 'Moj izbor' - Goran Marković

StudioB 13.01.2017 14:04
Ciklus 'Moj izbor' - Goran Marković


U redovnom programu Jugoslovenske kinoteke 'Moj izbor u decembru' svoju listu predstaviće reditelj i scenarista Goran Marković u periodu od 13. do 17. januara.U Muzeju kinoteke biće prikazano 10 filmova po Markovićevom izboru.

Na programu će biti „Rašomon“ Akire Kurosave, zbog, kako objašnjava Marković, svoje savršene strukture, zatim „To be or not to be“ Ernsta Ljubiča kao „sublimat srednjeevropske civilizacije“, „Staze slave“ Stenlija Kjubrika – „najbolje kadrirani film u istoriji kinematografije“, „Samuraj“ Žan-Pjera Melvila – „najbolji američki film napravljen u Evropi“.

Publika će gledati i „Senke“ Džona Kasavetesa – „najbolji evropski film napravljen u Americi“, „Neki to vole vruće“ Bilija Vajldera – „apsolutno najduhovitiji film“, „Loš spoj“ Nikolasa Rouga – „najbolje organizovano filmsko vreme“, „Ljubav jedne plavuše“ Miloša Formana – „najlepši film nastao u Istočnoj Evropi“, „Isijavanje“ Kjubrika – „stilski najčistiji film napetosti“ i „Prozor u dvorište“ Alfreda Hičkoka, zbog, kako kaže Marković, „svoje neverovatne lakoće“.

Marković je objasnio da je birao filmove koje lično voli i koji ne liče na njegova ostvarenja.

„Na listu sam uvrstio filmove i autore koje veoma poštujem, ali princip je, pre svega, bio da rade nešto što nema nikakve veze sa onim što ja radim. Veoma volim filmove koji nemaju nikakve dodirne tačke sa mnom, koji su na neki način opozit onome što ja radim i zato me impresioniraju, koji predstavljaju primer nečega što ja nikada nisam uspeo. Ne znam da li sam nešto poput toga želeo, ali divim im se na tome“, pojasnio je reditelj.

Domaće filmove nije uvrstio u izbor, jer ne želi da rangira svoje kolege i prijatelje.

Marković kaže da u poslednje vreme stalno gleda vesterne.

„Utvrdio sam da i Karanović sedi kod kuće i gleda vesterne. To je nešto za sva vremena, mislim na klasične vesterne, dakle na filmove Džona Forda, Hauarda Hoksa…“, rekao je on.

Priznaje da voli da gleda i neke serije.

„Shvatio sam da su poslednjih godina na mesto veoma značajnih filmova došle televizijske serije, rađene ambiciozno i veoma dobro i u produkcijskom i u autorskom smislu.

Pojedine su postale prava umetnička dela, za razliku od ranijih“, rekao je Marković, dodavši da redovno prati i Festival autorskog filma, koji „uvek ima veoma dobre naslove“, kao što je ove godine, na primer, izuzetan film Kena Louča „Ja, Danijel Blejk“.

Na pitanje o omiljenoj nacionalnoj kinematografiji, kaže da je svojevremeno otišao u Prag radi čehoslovačkog filma kada su značajni autori bili ne samo Miloš Forman i Jirži Mencel nego i Jan Njemec, Evald Šorm i Vjera Hitilova.

„Iz tog doba stavio bih na svoju listu jedan izuzetan film – Njemecove “Mučenike ljubavi“. To su tri priče na temu kako ljubav može da uništi čoveka, ali vrlo lepo urađene, u kafkijanskom žanru i stilu. To je veoma lep film, a apsolutno nepoznat ovde. Ne znam da li će Kinoteka uspeti da ga se dokopa“, kazao je Marković.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak