Merkel: Ne postoji garancija večnosti sa SAD

Politika 13.01.2017 10:42
Merkel: Ne postoji garancija večnosti sa SAD


Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas države članice Evropske unije (EU) da povećaju nivo bezbednosne i odbrambene saradnje, jer, kako je navela, ne postoji garancija večnosti u odnosima sa SAD.„Evropa je suočena sa rastućim izazovima u okviru svojih granica kao i obližnjim oblastima, uključujući migracije, rastuće terorističke pretnje, rat u Siriji, nasilje u istočnoj Ukrajini, kao i siromaštvo i glad u Africi”, rekla je Merkelova studentima u Briselu, nakon što je primila počasne diplome o doktoratima od univerziteta Gent i Leven u Belgiji.

Kako prenosi Rojters, ona nije direktno pomenula novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa, ali je očigledno da je mislila na Trampovu izjavu tokom kampanje da će razmotriti odnos prema NATO.

Ona je dodala i da Evropa i EU moraju da nauče da preuzmu više odgovornosti u svetu u budućnosti.

„Nemojmo se zavaravati: sa tačke gledišta nekih naših tradicionalnih partnera, naših transatlantskih veza, nema garancije večnosti bliske saradnje sa nama Evropljanima. Moramo da nastavimo da radimo na tome”, kazala je.

Merkel je pozvala članice EU da povećaju volju za kompromis po pitanju ilegalnih migracija, uključujući brže napore da se vrate migranti koji su ilegalno u Evropi, a kojima je odbijen azil, prenosi Tanjug.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak