Efekti proslave - podele i svađe od Sarajeva do Banjaluke

N1info 13.01.2017 10:08
Efekti proslave - podele i svađe od Sarajeva do Banjaluke


Ne smiruje se bura u Bosni I Hercegovini posle proslave 9. januara, Dana Republike Srpske. Vlada Republike Srpske odlučila je da prekine komunikaciju sa visokim predstavnikom i njegovom kancelarijom, dok se Valentin Incko ne izvini Srbima zbog poređenja Repubike Srpske i NDH.Ako slavimo 9. januar, neko bi mogao da se doseti da slavi 10. april, dan osnivanja NDH. Ova izjava visokog predstavnika Valentina Incka - uverdila je Srbe u Bosni. Instutucije Srpske prekinule su svaku komunikaciju sa njim dok se ne izvini.

"Od njega se očekuje da štiti Ustavni poredak BIH a ne da svađa narode", smatra predsednik Narodne skupštine RS, Nedeljko Čubrilović.

Institucijama srpske vrlo brzo stiže odgovor iz OHR-a.

"Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, strane sporazuma su obavezne u potpunosti sarađivati sa visokim predstavnikom i njegovim osobljem. To je obaveza koju su strane preuzele i koja se mora poštovati", navodi se u saopštenju Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

Osim zbog Inckove izjave, u Bosni bura i zbog učešća Oružanih snaga BiH na proslavi u Banja Luci. Zajednički štab Oružanih snaga ima zadatak da utvrdi da li su prekršene procedure.

"I da nakon te analize predloži dovoljno materijala, da bih ja kako ministarka tražila sastanak sa Predsedništvom kako bismo u budućnosti otklonili sve nedostatke", kaže ministarka odbrane Marina Pendeš.

U susednoj Hrvatskoj ne sede skrštenih ruku. Predsednica kaže da je apelovala na međunarodnu zajednicu da reaguje odlučnije na ono što se dešava u Bosni.

"Republika Srpska se ponaša kao zaseban entitet i gotovo kao samostalna država, i mislim da ih treba polako vratiti na zemlju. RS je nastala ne 9. januara kako oni to slave, već na temelju Dejtonskih ugovora. Ceo taj datum je ne samo falsifikat već veliki mit", smatra predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Ubrzo stiže i odgovor iz Banja Luke. Premiejrka Željka Cvijanović izavu hrvatske predsednice vidi kao lošu balkansku naviku da se radije posprema tuđe nego svoje dvorište.

 IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak