Ovo povrće je izvor zdravlja: Jedite ga što više ove zime

Kurir 12.01.2017 19:52
Ovo povrće je izvor zdravlja: Jedite ga što više ove zime


Svi znamo da je cvekla zdrava, ali jeste li se ikada zapitale koliko je zapravo dobra za nas? Čini se kako je odgovor – jako dobra. No, osim samog ploda cvekle, njeno lišće takođe krije brojna hranjiva i lekovita svojstva za koja možda nikada niste ni čuli.Cvekli njenu prepoznatljivu tamno-crvenu boju, kao i snažna antikancerogena svojstva daje sastojak antocijanin. No, osim toga, cvekla je izuzetno bogata betainom, koji joj pa daje izuzetna protivupalna svojstva, čuva naše srce, dok vitamini B1, B2, B12 i C, gvožđe, magnezijum i još brojni korisni sastojci iz cvekle naš organizam čine jakim i zdravim.

Cvekla tako reguliše cirkulaciju krvi, održava normalni nivo holesterola i pomaže kod normalnog rada jetre, a izuzetno je odlična i u borbi s anemijom i u borbi protiv starenja, jer ga usporava. Uz to, ima visok udeo antioksidansa, celuloze i pektina, a oni nam uvelike pomažu olakšati probavu.

Takođe, cvekla se uvek preporučuje sportašima, zato što povećava njihovu snagu i izdržljivost njihova organizma, ali preporučuje se, naravno, i svima drugima zbog svih njenih zdravstvenih prednosti. A jesti je se može na stvarno različite načine.

Možete je jesti sirovu, skuvanu, ispečenu, ali lišće nikako ne bismo trebali bacati. S obzirom da je izuzetno bogato kalijumom i njega skuvajte zajedno sa ciklom. Jer, najnovija istraživanja su pokazala kako konzumiranje hrane bogate kalijumom, uz smanjeni unos natrijuma, umanjuje rizik od srčanih bolesti za čak 21 posto.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak