Neka vam se dobro još boljim vrati

Vesti 12.01.2017 19:23
Neka vam se dobro još boljim vrati


Ledeni dani svuda u Srbiji, a naročito na Goliji u zaseoku Đonlije, doneli su i velike snežne nanose, zbog čega odsečen od ostalog sveta, sa majkom Radom, ocem Vladanom i bratom Srđanom, živi Stefan Pendić (12), đak pešak i učenik šestog razreda osnovne škole u udaljenim Šaronjama.Pendići su jedini žitelji Đonlija, sela koje se gasi, a mali Stefan je jedino dete i đak na ovom delu od svih zaboravljene planine. Srećna je okolnost da je raspust, pa Stefan, stipendista našeg čitaoca i dobrotvora O. V. iz Sidneja u Australiji, ne mora da, dok se živa u termometru spušta i do 30. podeoka ispod nule, a vetar pravi snežne nanose visoke i po nekoliko metara, pešači do škole, u 10 kilometara udaljenim Šaronjama.

- Imala sam sreće jer sam u Novi Pazar nakratko sišla uoči Božića, dok putevi još nisu bili zavejani, podigla sam dve Stefanove stipendije od po 120 australijskih dolara, kupila nešto namirnica za veliki praznik, Stefanu nove čizme i jaknu i odmah se vratila na planinu. Već sutradan svi putevi bili su zavejani. Da sam prenoćila u Novom Pazaru, ne bih mogla nazad kući - priča nam telefonom Rada Pendić, Stefanova majka.   

Naglašava da su stipendije iz Australije stigle u pravom trenutku.

- Nama je uvek "u pravi čas", jer drugih primanja nemamo, niti mogućnosti, pogotovu zimi, da nešto zaradimo. Ne znam kako bismo Stefana obukli, obuli i svakog dana spremili za dugo putovanje do škole da nije ove za nas ogromne pomoći od velikog dobrotvora O. V. iz dalekog Sidneja. Hvala mu do neba. Nadam se da će mu se dobro dobrim vratiti, da će ga zdravlje služiti i da će mu se sve želje ispuniti, kao i njegovoj porodici - ističe Rada Pendić.
Dečakova majka potvrđuje da će Stefan najverovatnije kasniti nekoliko dana u školu, dok malo ne otopli i dok otac Vladan ne napravi prtinu i ne izvidi situaciju na putu. Pošto je hladno, a ima i mnogo snega, u školu će morati zajedno sa njim. Nastavnici i uprava škole znaju gde i kako živi Stefan, pa imaju razumevanja za njegove izostanke, a propuštene lekcije on brzo i lako nadoknadi.

- Hladno je i ne mogu nikuda iz kuće. Dok putevi nisu bili zavejani, u goste su mi došla braća od tetke Milan i Dragan, pa se igram sa njima. Imamo i zeca, a kad izađemo napolje poigramo se i sa psom Žućkom, koji me često prati do škole i čeka u dvorištu dok se ne završe časovi. Odmor koristim i da se sankam, ali i da pročitam lektiru. Bliži se kraj raspusta, a ja još ne znam da li ću, kao i ostala deca, na vreme započeti drugo polugođe - pričao nam je Stefan uz molbu da mnogo pozdravimo njegovog dobrotvora iz Australije koji ga ne zaboravlja, dodavši:

- Recite mu da sam dobar đak, da se mnogo trudim i da ću biti sigurno vrlodobar, a možda i odličan!   


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak