Januarske slave i slavlja

RTS 12.01.2017 19:15
Januarske slave i slavlja


Pravoslavna crkva posle Božića, sledeći dan slavi Sabor Presvete Bogorodice, a dan kasnije svetog Stefana. Trostruki praznik je 14. januara. Krstovdan je prvi postan dan posle Rođenja Hristovog. Bogojavljenje je 19, sveti Jovan Krstitelj 20, a Časne verige sv.apostola Petra 29. januara.Januar je prvi mesec godine, ima 31 dan. Ime je dobio po bogu Janusu, koji po legendi ima dva lica. Za stare Rimljane ovo je bio jedanaesti mesec, jer je godina, do 153. pre Hrista, počinjala 1. marta. Na istoku Evrope rado je nekada nazvan „vučjim mesecom", a na zapadu kontinenta zimskim, ledenim ili snežnim.

Stara slovenska imena su mu lednik, svečen, zimec, mali božičnik, prvnik, novoletnik, sredozimen. Hrvati danas koriste ime siječanj, Česi leden, poljaci styczen, Ukrajinci sičen, Belorusi studzen, Kašupi stecznik, narodni izraz u Makedoniji je bio koležeg, gornjolužički - vulki rožk. Ostali Sloveni koriste januar.

Za Srbe u ranijim vekovima ovo je bio sečenj, koložeg ili bogojavljenski mesec.

Pun je veselja, praznika, slava, svadbi, posle predbožićne duže pauze zbog posta, nastaju mesojeđe. Smatra se da je dobro da je januara jako hladno i snežno, a ne blago i mokro.

Tokom januara, pravoslavna crkva posle Božića, 7. januara, sledeći dan slavi Sabor Presvete Bogorodice, a dan kasnije svetoga prvomučenika i arhiđakona Stefana. Trostruki praznik je 14. januara - Obrezanje Gospodnje, sveti Vasilije Veliki i Nova godina. Od Božića do Krstovdana, kako se u narodu naziva dan uoči Bogojavljenja, ne posti se u sredu i petak. Krstovdan je prvi postan dan posle Rođenja Hristovog. 

Bogojavljenje je 19, a sveti Jovan Krstitelj 20. dana po novom kalendaru. Časne verige sv. apostola Petra su 29. januara, taj dan neki slave kao krsnu slavu, dok drugi poštuju zbog kulta koji je davno nastao u našem narodu.

U nekim krajevima praznik nazivaju Južice i verižice i slave ga dva dana. Svetog Atanasija Velikog proslavlja crkva 31. januara, kod nas ga posebno slave Cincari kao svog nebeskog zaštitnika.

Kod Srba je 27. januara po novom, odnosno 14. po starom, praznik svetog Save prvog arhipastira i prosvetitelja srpskog. To je slava srpske škole i đaci ga poštuju kao svog pokrovitelja. U srpstvu je tradicija da se ovaj dan svečano proslavlja po školama i raznim naučnim institucijama.

Kod rimokatolika, posle sveta Tri kralja (Bogojavljenja) 6. januara, a 8. je Krštenje Hristovo. 25. dana januara je spomen obraćenja sv. apostola Pavla. Teologu i filosofu, dominikancu, jednom od 33 "učitelja Katoličke crkve", svetom Tomi Akvinskom (1225 - 1274) posvećen je 28. januar.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak