'Zimske' zablude o zdravlju

Mondo 12.01.2017 14:37
'Zimske' zablude o zdravlju


Ako želite zdravi da dočekate proleće, prvo treba da se oslobodite zimskih mitova o zdravlju."Od hladnoće možemo da se razbolimo." Sama po sebi, hladnoća nam ne može ništa, čak je i dobra za zdravlje. Imuni sistem se "razbudi" kad zimi izađemo na svež vazduh.

"Zimi ne treba vežbati napolju." Spremite se da se izvučete iz toplog kreveta i pravac na trčanje. Osim što ćete sagoreti više kalorija nego kad je lepo vreme, endorfin će vam skočiti i zbog fizičke aktivnosti, ali i zbog činjenice da ste na svežem vazduhu.

"Alergije se primire zimi." Nema sezonskih alergena poput polena ili ambrozije, ali sve ostali alergeni vrebaju i zimi. Naročito oni poput prašine i životinjskih dlaka. Mnoge plesni koje su česti izazivači alergija čak naročito vole zimu. Osim toga, zimi se obično ređe i luftira, što sve pogoduje alergijama.

"Zimi nam ne treba krema za zaštitu od sunca." Zimi smo zapravo još izloženiji štetnom uticaju sunčavih zraka nego leti. Osim toga, sneg i led reflektuju svetlost, dodatno pogoršavajući siutaciju kad smo, recimo, na planini. Čak i zimi, dakle, ne bi tebalo da zanemarujete lice - neka vaša dnevna krema bude neka sa odgovarajućim faktorom zaštite.

"Većina telesne toplote gubi se preko glave." Ako po hladnoći okolo idete bez rukavica, izgubićete neproporcionalno veliku količinu toplote preko šaka. Zimi se i kapa i šal i rukavice nose sa razlogom.

"Manjak svetlosti izaziva zimsku depresiju." Mračniji dani svakako ne pomažu, ali sami po sebi neće izazvati depresiju. Ono što je mnogo "opasnije" je histerija izazvana praznicima, rokovi za završetak velikih poslova koji teba da se privedu kraju krajem godine, stres zbog trošenja oko Nove godine…

"Zimi se gojimo." Iako se svi plašimo da ćemo se do proleća pretvoriti u mečke, tokom zime zapravo se obično dobije svega kilogram i po, dva, što i nije razlog za toliku zabrinutost, zar ne?

"Vitamin C štiti od prehlade." Ovo je, recimo, poluistina. Iako nas vitamin C neće odbraniti od virusa, ipak redovno uzimanje preporučene doze od 75 miligrama tokom zime može pomoći u održavanju imunog sistema u stanju pripravnosti. .

"Kosa opada u toku zime." Hladnoća nam zapravo čuva vlasi, kosa mnogo više opada u proleće i leti nego zimi. Ali, može se desiti da u toku zime postane suva i lomljiva, pa nije loša ideja da se častite nekim boljim šamponom ovih dana.

"Koja čašica alkohola će nas zagrejati." Alkohol stvara privid toplote iznutra, ali zato što krv zapravo struji u suprotnom pravcu, ka površini kože, udaljavajući se od unutrašnjih organa. To znači da naša unutrašnja temperatura tela zapravo opada posle konzumiranja alkohola. Osim toga, alkohol umanjuje sposobnost tela da drhti i time stvara dodatnu toplotu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak