Prednosti i zamke lojalti kartica

Blic 12.01.2017 13:00
Prednosti i zamke lojalti kartica


Čini se da je svetski trend tzv. lojalti kartica stigao i u Srbiju. Gotovo da nema trgovinskog lanca koji svojim kupcima ne nudi plastiku kojom ostvaruju popuste.Nezavisno od oblika u kome se javljaju, lojalti programi napravljeni su sa jednim ciljem - da povećaju broj ponovnih kupovina u sektorima sa velikom konkurencijom.

Prodavnice, kafeterije, knjižare, pet šopovi, ali i avio-kompanije gotovo da se utrkuju ko će svojim kupcima ponuditi atraktivniju ponudu upravo kroz lojalti kartice. Međutim, kolike pogodnosti zaista dobijaju njihovi korisnici?

Kartice sa popustima za kupovinu u velikim supermarketima građanima su najisplativije. Svaki put kada provlačite karticu prilikom kupovine sakupljate određeni broj bodova.

- Svaka tri meseca kada sakupim dovoljan broj bodova, na kućnu adresu mi stižu bonovi koje mogu da iskoristim za kupovinu. Mislim da je to jedina kartica koja zapravo zaista funkcioniše i daje kupcima pogodnosti - rekla nam je Beograđanka Ivana Maksimović.

Šta posedovanje lojalti kartice faktički znači?

Kada kupac svoje podatke ostavi na kasi i zauzvrat dobije karticu, prodavac mu svakom kupovinom obezbeđuje neku korist. Da li su u pitanju bodovi ili novčana sredstva, razlikuje se od prodavca do prodavca. U nekim slučajevima popust je evidentan i dobija se odmah, dok se kod nekih kartica mesecima i godinama moraju sakupljati bodovi da bi se na kraju ostvario minimalan popust. Upravo zbog toga, građani moraju biti oprezni prilikom odabira lojalti programa.

U pojedinim prodavnicama lojalti kartice se dobijaju nakon ostvarene jedne kupovine. Takve kartice nije moguće koristiti kao sredstvo plaćanja. Popuste ostvarujete u zavisnosti od sakupljenih bodova.

- Najveći popust koji ovom karticom dobijam jeste 15 odsto. Međutim, da bih sakupio toliki popust moram da sakupim preko 800 bodova - objasnio nam je Beograđanin Borislav Tomić.

On je takođe dodao da lojalti kartica jedne poznate modne kuće daje 10 odsto popusta samo ako godišnje potroši preko 500.000 dinara.

Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača rekao je da su lojalti kartice nešto što nikome ne bi trebalo da smeta.

- To je sigurno jedna od marketinških aktivnosti pomoću kojih poslodavci podstiču kupovinu u svojim prodajnim objektima. Te kartice su nešto što objektivno nikome ne treba da smeta - kaže Bogosavljević. n

Ostavljanje ličnih podataka

Da biste dobili karticu sa popustima, obično je potrebno da prodavcima ostavite svoje lične podatke. Poverenik Rodoljub Šabić kaže za “Blic” da je davanje tih podataka u redu ukoliko prethodno potpišete saglasnost:

- Po pravilu su to formalne izjave sa potpisima saglasnosti koje naši građani olako potpisuju, bez nekog temeljnog čitanja. Podaci se smeju obrađivati samo na osnovu zakona ili saglasnosti. Saglasnost je po našem zakonu dobrovoljna i pismena. Ako to neko ne poštuje, krši zakon.

Kako funkcionišu ove kartice

1. Vlasnici mogu da uštede tako što će dobiti popust ili pak neku vrstu bonusa

2. Trenutno stanje na kartici se pokazuije u poenima ili novčanom iznosu

3. Kada nešto kupite, ta transakcija se odmah registruje i stanje na računu se menja

4. Vrednost na kartici se umanjuje ako sakupljena sredstva unovčite


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak